Wij zijn ons brein? Nee hoor, wij zijn Big Data. Ten minste, volgens Sander Klous en Nart Wielaard. We hebben allemaal met Big Data te maken, ook al zijn we ons er niet altijd van bewust. Surf je op internet? Je gegevens worden opgeslagen. Sta je in de file? Grote kans dat jij zelf meewerkt aan de fileberichten en de rij-adviezen voor je mede-weggebruikers. Big Data is niet meer weg te denken uit onze samenleving. De vraag is nu nog hoe we er mee om moeten gaan.
Waar gaat Wij zijn Big Data over?
Data verzamelen wordt steeds gemakkelijker. Het gebeurt dan ook overal om ons heen. Ook het analyseren van deze data is steeds beter te doen, dankzij de vooruitgang van de techniek. Berekeningen waar vroeger een enorme supercomputer voor nodig was, kun jij nu doen op je smartphone.
Wij zijn Big Data beschrijft alle aspecten van Big Data: van de nieuwe mogelijkheden die het biedt, via de weerstand in de samenleving tegen het gebruik van persoonlijke gegevens, tot de manier waarop Big Data op een succesvolle wijze in de samenleving geïntegreerd zou kunnen worden.
De auteurs laten zien dat een toekomst met Big Data onvermijdelijk is en dat dat geen probleem hoeft te zijn.
Mijn mening over Wij zijn Big Data
Wij zijn Big Data geeft een uitgebreid overzicht van alles wat met Big Data te maken heeft. Het is geen technisch boek in die zin dat het diep ingaat op wat Big Data precies is en hoe je de analyse van deze data kan aanpakken. Het is meer een grote verzameling van voorbeelden waar Big Data in de praktijk een rol speelt. Je zult versteld staan van hoeveel je er zelf al mee te maken hebt. Wij zijn Big Data laat duidelijk zien hoe Big Data toegevoegde waarde voor de samenleving kan hebben zonder dat je er bang voor hoeft te zijn.
Door het grote aantal voorbeelden wordt goed duidelijk wat de schrijvers bedoelen. Als je meer wilt weten over wat Big Data nu precies inhoudt, dan is het een heel aardig boek. Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben om het te begrijpen. Ik heb het boek in een paar dagen achter elkaar uitgelezen. Maar je kunt het prima combineren met bijvoorbeeld een roman. Het bestaat uit losstaande hoofdstukken die goed los van elkaar, maar wel op volgorde, te lezen zijn.
Dit boek is overigens een goed voorbeeld van een boek dat je digitaal zou moeten lezen. Achterin staat namelijk een overzicht van twaalf pagina’s met websites waar in de tekst naar verwezen wordt. Als je het boek op papier leest, zoals ik heb gedaan omdat ik het op papier heb gekregen, dan zou je die moeten overtypen om te zien waar ze naartoe leiden. En dat doe je dus niet zo snel.
Sander Klous is onder andere hoogleraar Big Data aan de Universiteit van Amsterdam. Nart Wielaard is adviseur en journalist. Deze combinatie heeft geleid tot een goed leesbaar boek. Ik heb Klous op een congres over het onderwerp horen spreken. Hij wist het op een interessante manier te brengen. Wel zag ik veel van de voorbeelden die hij tijdens dat congres noemde, terug in het boek. Voor mij was het hier en daar dus herhaling. Maar dat maakt het onderwerp niet minder interessant. Als je meer wilt weten over wat Big Data nu precies voor jou betekent, dan zou ik je dit boek zeker aanraden.
Meer informatie over Wij zijn Big Data
- Uitgeverij: Business Contact
- Verschijningsdatum: oktober 2014
- Aantal pagina’s: 224
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789047007777
- ISBN (ebook): 9789047007784