Violiste Julia Ansdell vindt in een antiekzaakje in Rome een oud boek met zigeunermuziek. In het boek zit een los blad met een wals: Incendio. Het is duidelijk al heel oud. Als Julia het stuk gaat spelen, gaat haar driejarige dochter vreemde dingen doen. Julia wil weten wat de oorsprong is van de muziek en wie de mysterieuze componist van het stuk was. Het leidt haar terug naar Italië, waar ze zichzelf behoorlijk in gevaar brengt. Speel met vuur brengt je van Italië naar Amerika en terug en neemt je mee op een spannende reis door de tijd.
Speel met vuur in het kort
Als Julia Ansdell in Rome is voor een concert, duikt ze nog even een antiekwinkeltje in. Daar vindt ze een oud boek met daarin een los blad met muziek. Eenmaal weer thuis gaat Julia het stuk spelen. Het blijkt een erg mooi maar ook moeilijk stuk te zijn. Terwijl ze het oefent, steekt haar driejarige dochter Lily de kat dood. De volgende keer dat ze het speelt, eindigt Julia met een stuk glas in haar been. Zo is ze ervan overtuigd dat het muziekstuk haar dochter behekst.
Julia’s man Rob denkt er anders over. Julia’s moeder kampte immers met psychische problemen en overleed toen ze zo oud was als Julia nu. Hij wil haar laten opnemen in een kliniek om haar te laten onderzoeken. Julia knijpt er echter tussenuit en gaat met haar vriendin Gerda naar Venetië om de oorsprong van het muziekstuk te onderzoeken.
In de Tweede Wereldoorlog woonde Lorenzo Todesco met zijn familie in Venetië. Samen met Laura Balboni oefent hij voor een muziekconcours. Ze vormen het perfecte koppel en lijken voorbestemd om te gaan winnen. Echter, Lorenzo is Joods en nieuwe regels tegen de Joden gooien roet in het eten.
Als Julia in Venetië is, gebeuren er vreemde dingen. Het is haar snel duidelijk dat zij en Gerda gevaar lopen. Het muziekstuk blijkt een beladen verleden te hebben. Wie kan ze nog vertrouwen?
Mijn mening over Speel met vuur
In 2014 was het geschenk van de maand van het spannende boek het verhaal Incendio van Tess Gerritsen. Speel met vuur is hetzelfde verhaal, maar dan aangevuld met het verhaal van Lorenzo. Het enige verschil dat ik heb kunnen ontdekken, is het einde. Dat is in Incendio veel grimmiger. En dat vond ik mooier. Wat ik mooi vind aan Speel met vuur vergeleken met Incendio is dat je nu door het verhaal van Lorenzo, dat op zichzelf al indrukwekkend is, meer inzicht krijgt in het ontstaan van het muziekstuk. Dat verduidelijkt veel en maakt het boek leuker om te lezen.
Ik had Incendio dus al gelezen. Ik vroeg me dan ook af of Speel met vuur nog wel de moeite waard zou zijn. Ik vind van wel. Het extra verhaal van Lorenzo voegt zoveel toe dat het niet erg is het verhaal van Julia nog een keer te lezen. Misschien moet je wel even wachten tot je de details van Incendio bent vergeten. Als je al weet wat de oorzaken van verschillende gebeurtenissen zijn, is het toch minder spannend.
Heb je Incendio niet gelezen, dan is Speel met vuur zeker ook de moeite waard om te lezen. Het is spannend doordat je niet weet wat er nu precies aan de hand is met die wals, daar kom je pas laat achter. Daarnaast is het verhaal van Lorenzo gewoon erg ontroerend. Verder leest het lekker vlot. Daarom vind ik dit boek vijf sterren waard, net als Incendio eerder.
Meer informatie over Speel met vuur
- Oorspronkelijke titel: Playing with fire
- Uitgeverij: The House of Books
- Verschijningsdatum: december 2015
- Aantal pagina’s: 256 (paperback), 192 (ebook)
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789044349115
- ISBN (ebook): 9789044349122
Kijk ook eens op de website van Tess Gerritsen!