Rond zijn zestigste verjaardag kijkt de hoofdpersoon terug op zijn leven. Het overlijden van zijn moeder zet hem aan het denken over zijn leven en wat hij er mee doet. Dankzij een docente op school maakt hij kennis met kunst en literatuur. Later besluit hij zelf leraar te worden. Hij trouwt, krijgt een dochter en gaat weer scheiden. Een vaste relatie krijgt hij daarna niet meer, hoewel er wel vrouwen in zijn leven zijn. Aan het einde van het verhaal ontmoet hij een jonge vrouw die iets in hem weet los te maken. Portret van een man van Jens Christian Grøndahl beschrijft het leven van een man en de vrouwen die daarin een belangrijke rol speelden.
Portret van een man in het kort
De hoofdpersoon verliest al op jonge leeftijd zijn moeder. Voor hem is dit aanleiding om te breken met zijn vriendin en te gaan voor een nieuwe liefde: de dochter van zijn docente. Deze docente heeft hem op het spoor van kunst en literatuur gezet en heeft zo een belangrijke invloed op de rest van zijn leven gehad.
Als de hoofdpersoon ouder is, is hij getrouwd, heeft hij een dochter en is hij ook al weer gescheiden. Het gewone leven zoals de meeste mensen dat leiden, is niets voor hem. Een los-vaste relatie met een collega is dan ook ideaal. Tot zij een andere man tegenkomt.
Als zijn zestigste verjaardag nadert, gaat de hoofdpersoon alleen op reis. Hij heeft totaal geen behoefte om het te vieren. Alleen zijn is wat hij gewend is en daar heeft hij vrede mee. Maar juist dan ontmoet hij weer een vrouw. Een vrouw die veel jonger is dan hij maar wel iets in hem weet te raken.
Mijn mening over Portret van een man
Toen ik dit stuk ging schrijven, kwam ik er pas achter dat ik helemaal niet wist hoe de hoofdpersoon eigenlijk heet. Maar gezien de titel van het boek is dat misschien ook wel juist de bedoeling. Het geeft hem iets afstandelijks, mysterieus bijna.
De titel geeft het al aan: het boek geeft een portret van een man. Het leest dan ook als een redelijk statisch geheel vind ik. Er gebeurt natuurlijk wel het een en ander in het leven van die man, maar het voelt aan als een lange beschrijving van een status quo. Dat is niet mijn favoriete vorm van een verhaal, maar dat is persoonlijk. Ik vond het vrij saai. Het is verder zeker niet slecht geschreven, in tegendeel.
Hoeft een boek voor jou niet spannend te zijn maar wil je binnenkijken in de ziel van een bijzonder persoon? Dan is dit een mooi boek voor jou. Eerder las ik Vaak ben ik gelukkig van Jens Christian Grøndahl. Dat vond ik nogal ontroerend geschreven en daarom gaf ik het vier sterren. Bij Portret van een man zag ik dat ontroerende niet terug en daarom blijft het bij drie sterren.
Meer informatie over Portret van een man
- Oorspronkelijke titel: Jernporten
- Uitgeverij: Meulenhoff
- Verschijningsdatum: maart 2015
- Aantal pagina’s: 368
- Verkrijgbaar als:
- Paperback (ISBN: 9789029091237)
- Ebook (ISBN: 9789402303209)
- Hardcover (ISBN: 9789029090438)