De superslimme Colin Singleton date alleen meisjes met de naam Katherine. Keer op keer wordt hij gedumpt door de Katherines. Na nummer 19 is hij zo van slag dat hij probeert een formule te maken waarmee hij kan voorspellen hoe lang een relatie duurt en wie de ander gaat dumpen. Hij komt dicht bij een werkende formule en leert daarbij veel over relaties, liefde en het leven.
Waar gaat 19 keer Katherine over?
Het is een paar dagen na de diploma-uitreiking van de middelbare school. Colin Singleton is net gedumpt door Katherine XIX als zijn vriend Hassan voorstelt om samen een road trip te gaan maken. Al snel komen ze terecht in Gutshot, Tennessee, waar ze een baantje aangeboden krijgen door Hollis Wells, de moeder van Lindsey Lee Wells. Ze kunnen in hun huis wonen en moeten samen met Lindsey de plaatselijke bevolking interviewen voor een project van Hollis.
Colin is een soort wonderkind: hij kan heel snel dingen leren. Hij spreekt elf talen en is dol op anagrammen. Sociaal is hij wat minder handig. Hij heeft dan ook maar één vriend: Hassan. Op een of andere manier heeft hij het wel voor elkaar gekregen met 19 Katherines te daten. Maar de meesten dumpten hem al na een paar dagen tot weken.
In Gutshot probeert Colin een formule te verzinnen waarmee hij de duur van een relatie kan voorspellen en ook wie degene is die de ander gaat dumpen. Eerst wil het niet erg lukken. Als hij de formule toepast op de Katherines in zijn leven, klopt het maar voor een paar. Dan komt Lindsey met het idee dat de formule niet alleen moet afhangen van of iemand een ‘dumper’ of een ‘gedumpte’ is, maar dat er meer factoren moeten zijn. Samen bedenken ze meerdere factoren en Colin weet een formule te maken die werkt voor 18 van de 19 Katherines.
Colin en Hassan trekken veel op met Lindsey en haar vrienden. Hassan krijgt zelfs een relatie met Katrina, een vriendin van Lindsey. Als Colin en Hassan op een dag een geheim ontdekken van het vriendje van Lindsey (die ook Colin heet), gebeuren er opeens dingen die Colin niet verwacht had en die zijn formule ook niet kon voorspellen.
Mijn mening over 19 keer Katherine
In dit boek is de stijl van John Green duidelijk herkenbaar, onder andere door de opsommingen die hij af en toe in zijn zinnen verwerkt. 19 keer Katherine leest dan ook net zo lekker weg. Het boek raakte me echter minder dan Een weeffout in onze sterren en Paper towns. Het is heel sneu voor Colin dat hij negentien keer gedumpt is door een Katherine, maar het is allemaal in het verleden al gebeurd. Daardoor leef je wat minder mee.
In dit boek draait het meer om Colins ontdekking dat de toekomst niet te voorspellen is met een formule. Colin heeft er een heel boek voor nodig om dat te ontdekken. Als wonderkind heeft hij de neiging te denken dat alles in kennis is te vatten. De frustratie is dan ook groot als zijn formule voor een van de Katherines niet lijkt te werken. Hieruit leert hij dat zijn geheugen niet altijd te vertrouwen is.
Colin, en daarmee de lezer, leert dus twee dingen: vertrouw niet altijd alleen maar op je geheugen en staar je niet teveel blind op het verleden want de toekomst kan je heel andere dingen brengen. En die toekomst kan best beter zijn dan het verleden!
Het valt me bij de boeken van John Green steeds op dat je er een levensles uit kunt halen, maar dat het toch gewoon heel leuke boeken zijn. Met 19 keer Katherine heeft Green weer een belangrijke les in een mooi verhaal weten te stoppen. Ik vond dit boek dan ook zeker de moeite waard om te lezen. Ik vind het alleen jammer dat de boeken van John Green niet in het Nederlands als ebook te krijgen zijn. Gelukkig is het Engels van Green goed te volgen.
Meer informatie over 19 keer Katherine
- Oorspronkelijke titel: An abundance of Katherines
- Nederlandse titel: 19 keer Katherine
- Uitgeverij: Lemniscaat
- Verschijningsdatum: 2006 (juli 2014 in Nederland)
- Aantal pagina’s: 308
- Verkrijgbaar als: hardcover
- ISBN (hardcover): 9789047703754
Meer weten over John Green? Kijk op zijn website!