“Sinaasappelsap stond niet gepland voor de vrijdag.” En meteen zit je weer in de wereld van professor Don Tillman. Want wat maakt het uit of er sinaasappelsap gepland staat? Voor Don heel veel. En dan blijkt het ook nog symbool te staan voor iets groters, namelijk de zwangerschap van zijn vrouw Rosie. Als je de voorganger van dit boek, Het Rosie project, hebt gelezen, dan zul je begrijpen dat het aanstaande vaderschap Don voor grote problemen stelt. Maar ook dat hij dat op zijn geheel eigen wijze weet op te lossen.
Graeme Simsion
Het Rosie effect is het vervolg op het eerste boek van de Australische schrijver Graeme Simsion. Met voorganger Het Rosie project behaalde hij veel succes. Graeme Simsion schrijft van alles: van korte verhalen tot romans en van scenario’s tot een enkel kort toneelstuk. Voor hij ging schrijven, werkte hij als IT-specialist. Hij is geboren in Nieuw Zeeland maar later Australiër geworden. Hij woont in de omgeving van Melbourne.
Waar gaat Het Rosie effect over?
Het Rosie project eindigt ermee dat Rosie ermee instemt te trouwen met Don. Ze verhuizen samen naar New York waar hij aan de universiteit gaat werken en zij haar promotie zal afronden en geneeskunde gaat studeren. Het huwelijk verloopt soepel, tot de dag van het Sinaasappelsap Incident. Dit zet het hele leven van Don, en zijn omgeving, op zijn kop.
De ongeplande sinaasappelsap blijkt de aankondiging van Rosies zwangerschap te zijn. Dit is voor Don geheel onverwacht, aangezien ze nog geen baby gepland hebben. Hij doet zijn uiterste best alles zo goed mogelijk te doen: hij adviseert Rosie over wat ze wel of niet moet eten, over lichaamsbeweging en over alle fysieke aspecten van zwangerschap en bevalling. Zoals te verwachten is, vat Rosie dit alles verkeerd op. Tot overmaat van ramp komt ook nog Gene, de beste vriend van Don en niet bepaald geliefd bij Rosie, logeren. Hij is door zijn vrouw het huis uit gezet en komt nu tijdelijk in New York werken.
Alle misverstanden, miscommunicatie en tegengestelde ideeën leiden ertoe dat Rosie en Don uit elkaar groeien. Een typerende uitspraak van Don volgt op het volgende misverstand als Don niet is komen opdagen bij de eerste echo van Rosie: “’Ik dacht dat je misschien een ongeluk had gehad ofzo, maar toen herinnerde ik me dat ik je alleen twee keer had verteld hoe laat en waar het was, zonder daar duidelijk bij te zeggen: “Benut die informatie om te zorgen dat jij er ook bij aanwezig bent.”’ Wat grootmoedig van Rosie om de schuld voor dit misverstand op zich te nemen.”
Rosie ziet dit echter anders en uiteindelijk besluit ze zelfs terug te gaan naar Australië, waar ze een nieuwe liefde zou hebben gevonden. Don doet er alles aan om haar tegen te houden, hij stapt zelfs bij haar in het vliegtuig om haar daar te overtuigen. Ook dit leidt weer tot onbedoelde gebeurtenissen, maar het levert Don uiteindelijk wel meer tijd op om Rosie te overtuigen. De grote vraag is of het hem zal lukken, of dat hij weer alleen zijn efficiënte en geplande leventje moet gaan leiden.
Mijn mening over Het Rosie effect
Als je Het Rosie project eenmaal gelezen hebt, dan ken je Don al enigszins en zijn zijn gekke uitlatingen en gedragingen geen verrassing meer voor je. Dat maakt Het Rosie effect net iets minder leuk dan Het Rosie project. Toch zou ik zeker Het Rosie project eerst lezen voor je aan Het Rosie effect begint. Dat maakt een hoop zaken waarschijnlijk een stuk duidelijker.
Een punt dat ik wat minder goed vind aan dit boek, is dat de situaties waarin Don terechtkomt, soms wel erg vergezocht en absurd zijn. Een voorbeeld hiervan is dat hij meteen gearresteerd wordt en het risico loopt zijn kind te moeten afstaan als hij in een speeltuin het gedrag van kinderen bestudeert. Ik ben natuurlijk geen Amerikaan, maar dit komt op mij toch wat overdreven over.
Maar Het Rosie effect verdient het niet om lang stil te staan bij de mindere punten. Alles bij elkaar is het wel weer een boek om om te lachen en bijna te huilen als het Don niet lijkt te lukken. Het Rosie effect staat bol van de komische situaties en als een gebeurtenis wel normaal is, dan weet Don er wel weer iets hilarisch van te maken.
Zoals Het Rosie project nieuwsgierig maakte naar het verloop van het huwelijk tussen Don en Rosie, zo maakt Het Rosie effect nieuwsgierig naar de baby. Zal het kind op de vader of op de moeder lijken? In Het Rosie effect komt naar voren dat de vader van Don vergelijkbare eigenschappen heeft als zijn zoon. Ik zou het leuk vinden om te lezen hoe Don en zijn kind met elkaar omgaan! Misschien begrijpen zij elkaar wel.
Hoewel ik me vooral in het begin af en toe ergerde aan Don en zijn manier van doen, kon ik het boek toch al gauw niet meer wegleggen. Het krijgt daarom een iets lagere waardering dan Het Rosie project, maar vier sterren heeft Het Rosie effect zeker wel verdiend!
Meer informatie over het Rosie effect
- Oorspronkelijke titel: The Rosie Effect
- Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V.
- Verschijningsdatum: oktober 2014
- Aantal pagina’s: 380
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789024565719
- ISBN (ebook): 9789024565726