Het meisje op de weg van Michael Berg staat op de shortlist voor de Gouden Strop van 2016. En terecht. Het boek is van begin tot einde spannend, goed geschreven en meeslepend. Op een avond, als Anne Givernaud thuiskomt van haar werk, ligt er een meisje op de weg voor haar huis. Anne en haar vriend Guido besluiten het meisje mee naar binnen te nemen en haar een slaapplek te geven. De volgende morgen is het huis een puinhoop en zijn Guido en het meisje verdwenen.
Het meisje op de weg in het kort
Anne werkt als psychologe in een groepspraktijk in het Franse Limoges. Ruim een jaar geleden heeft ze haar degelijke partner Nicolas ingeruild voor de stoere bouwvakker Guido. Ze woont samen met hem in een afgelegen Frans dorpje. Als ze op een avond thuiskomt, ligt er een meisje op de weg voor het huis. Vlak daarna komt Guido thuis. Ze nemen het meisje mee naar binnen en laten haar een nacht bij hen slapen.
Als Anne de volgende ochtend veel te laat wakker wordt, heeft ze een kater. In de woonkamer treft ze een puinhoop aan, maar geen Guido en geen meisje. Ze probeert Guido te bellen maar hij is onbereikbaar. Op haar werk maakt Anne zich zorgen. Daarom belt ze Tomas, die soms voor Guido werkt, en vraagt hem Guido te gaan zoeken op zijn werk. Tomas stemt toe maar laat vervolgens niets meer van zich horen.
Aan het einde van de dag besluit Anne zelf op zoek te gaan. In het donker struikelt ze over iets, wat een lichaam blijkt te zijn. De politie verdenkt in eerste instantie Anne. Omdat zij het gevoel heeft dat er niet genoeg gedaan wordt om Guido te vinden, gaat ze zelf op onderzoek uit. Anne dacht dat ze Guido goed kende, maar nu komt ze erachter dat dat toch niet zo is. Op haar zoektocht komt ze beetje bij beetje achter de schokkende waarheid van Guido’s leven.
Mijn mening over Het meisje op de weg
Al vrij snel aan het begin van het boek vindt Anne het meisje op de weg. Je ziet dan al enige spanning tussen het meisje en Guido. Hierdoor is het boek meteen spannend. In flashbacks zie je hoe de relatie tussen Anne en Guido is ontstaan. Annes omgeving waarschuwde haar steeds voor hem, maar zij volgde haar hart. In de loop van het boek zal blijken wie gelijk had.
Om niet te veel te verraden van de afloop van het boek, kan ik niet veel zeggen over de ontknoping. Wat ik wel kan zeggen, is dat ik het verrassend vond. Het was in het grootste deel van het boek niet in me opgekomen dat het zo zou zitten. Er was op een gegeven moment wel een punt waarop ik dacht: hoe heeft Guido dat ooit voor elkaar gekregen? En dat werd opeens logisch aan het einde van het boek. Tot die tijd leek het wat ongeloofwaardig.
Het meisje op de weg is volledig vanuit Anne geschreven. Daardoor weet je wat zij weet en niet meer. Dit zorgt ervoor dat je je met Anne mee verwondert over de gebeurtenissen en dat je goed in spanning gehouden wordt.
Eerder las ik van Michael Berg het boek Heller. Dat was een duidelijk ander verhaal, maar zeker net zo spannend. Ook in dat boek kwam de vaart er meteen goed in.
Michael Berg schrijft prettig, je hoeft zinnen niet drie keer te lezen om te begrijpen wat er staat, maar het is ook zeker niet te simpel geschreven. Daarom en omdat het verhaal van het begin tot het einde spannend is, geef ik dit boek vier sterren.
Meer informatie over Het meisje op de weg
- Uitgeverij: The House of Books
- Verschijningsdatum: oktober 2015
- Aantal pagina’s: 416 (paperback), 293 (ebook)
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789044346237
- ISBN (ebook): 9789044346244
Meer informatie over de schrijver en zijn werk vind je op michaelberg.nl.