Het happiness project van Gretchen Rubin is geen roman die je leest om lekker weg te dromen. Even wegdromen maakt je tijdelijk gelukkiger, maar daarna kom je weer terug in de harde realiteit. In Het happiness project beschrijft Gretchen Rubin hoe zij een jaar lang onderzocht hoe ze gelukkiger kon worden. Misschien kun jij ook iets met de vele tips die Rubin geeft!
Het happiness project in het kort
Gretchen Rubin zat op een dag in de bus en vroeg zich opeens af of ze wel zo gelukkig was als ze zou kunnen zijn. Ze had dan wel alles: een lieve man, schatten van kinderen, een leuke woning, interessant werk. Toch knaagde er iets. Ze besloot een project te starten om te onderzoeken of ze gelukkiger kon worden zonder haar leven drastisch te veranderen.
Gretchen Rubin besteedde een jaar aan haar Happiness project. In dat jaar onderzocht ze elke maand een ander gebied. Zo keek ze in januari naar haar energieniveau en hoe ze dat zou kunnen verbeteren. Ze probeerde verschillende dingen, zoals het opruimen van haar huis, op tijd naar bed gaan en meer bewegen. Daar merkte ze al snel de positieve effecten van.
In Het happiness project wordt per maand beschreven welk aandachtsgebied Rubin aan zou gaan pakken, hoe ze dat deed en wat het effect was. De volgende onderwerpen komen in het boek aan bod:
- Energie
- Huwelijk
- Werk
- Ouderschap
- Vrije tijd
- Vriendschap
- Geld
- Eeuwigheid
- Passies najagen
- Opmerkzaamheid
- Tevreden blijven
Elke maand formuleerde Gretchen Rubin een aantal voornemens. Deze voornemens waren bedoeld om gelukkiger van te worden. In de laatste maand probeerde Rubin alles wat ze zich in de eerdere maanden had voorgenomen, uit te voeren. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk: er gebeurden regelmatig dingen die zorgden dat bepaalde voornemens niet slaagden. Toch hield ze een positief gevoel over aan de hele onderneming.
Mijn mening over Het happiness project
Ik vond het interessant om te lezen hoe Gretchen Rubin met vaak relatief kleine aanpassingen probeerde zich gelukkiger te voelen. Veel dingen zijn voor de hand liggend, andere wat minder. Het boek kan je dan ook zeker op ideeën brengen.
Het happiness project is een beschrijving van wat Rubin deed voor haar geluk. Dat betekent dat als jij ook gelukkiger wilt worden, je zelf aan de slag moet. Je kunt het boek als voorbeeld en inspiratie gebruiken, maar niet als kant-en-klaar recept voor geluk. Je zult zelf moeten bedenken welke aandachtsgebieden voor jou van belang zijn en welke niet. Bovendien kun je zelf nieuwe punten aan de lijst toevoegen. Voor mij is bijvoorbeeld ouderschap niet relevant, omdat ik geen kinderen heb.
Het voordeel dat Rubin heeft, dat de meesten van ons niet hebben, is dat ze dit voor haar werk doet. Zij kan dus een heleboel dingen doen op momenten dat wij op ons werk zitten. Als je ziet wat ze allemaal doet, dan zou ik dat niet in mijn vrije tijd voor elkaar krijgen. Een boek van 50.000 woorden schrijven in een maand tijd bijvoorbeeld. Dit geeft mij het gevoel dat het project voor de gemiddelde werkende niet heel intensief uitgevoerd kan worden. Dat is jammer.
De vraag die overblijft, is of het mogelijk is jezelf gelukkiger te maken. Na het lezen van dit boek denk ik van wel. Het kost echter wel de nodige inspanning, dus ik kan me voorstellen dat je er op de korte termijn misschien wel minder gelukkig van wordt.
Meer informatie over Het happiness project
- Oorspronkelijke titel: The happiness project
- Uitgeverij: AW Bruna/Lev.
- Verschijningsdatum: september 2015
- Aantal pagina’s: 256
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789400506954
- ISBN (ebook): 9789044974706
Voor meer informatie over de auteur kijk je op de website van Gretchen Rubin!