Charlie Lewis is een gewone jongen van zestien die een vrij normaal leven leidt. Tot zijn ouders uit elkaar gaan en Charlie voor zijn werkloze, depressieve vader moet zorgen. Als het zomervakantie wordt, is hij dan ook niet alleen maar blij maar vooral bezorgd. Dat verandert als hij een meisje ontmoet. Haar veroveren wordt zijn doel en daar doet hij alles voor. En dat betekent dat hij mee moet gaan doen met een toneeluitvoering van Romeo en Julia. Eerste liefde van David Nicholls beschrijft de eerste liefde van een puberjongen.
Eerste liefde in het kort
Charlie Lewis is zestien en niet erg opvallend. Doordat zijn ouders pas uit elkaar zijn en hij opdraait voor de zorg voor zijn werkloze en depressieve vader, zijn Charlies schoolresultaten niet erg best. Terwijl zijn klasgenoten zich opmaken voor een vrolijke zomer vol leuke dingen en uitzicht op een nieuwe studie, ziet Charlie vooral tegen die tijd op.
Het gaat niet goed met Charlies vader, daarom maakt hij zich constant zorgen. Financieel staan ze er ook niet goed voor. Charlie verdient wel wat bij, maar dat is niet veel. Daarom verzint hij een manier om op creatieve maar niet geheel legale manier wat bij te verdienen. Verder probeert hij zo weinig mogelijk thuis te zijn.
Op een dag ligt hij buiten wat te lezen, als er opeens een meisje tevoorschijn komt. Zij blijkt bij een theatergezelschap te horen dat bezig is Romeo en Julia in te studeren. Charlie sluit zich bij de groep aan, maar alleen om in contact met het meisje te kunnen blijven. Toneelspelen is niets voor hem. Van het een komt het ander en Charlie blijft langer bij het gezelschap dan gepland. Hij wordt daar wel voor beloond met zijn eerste liefde.
Charlie leert veel die zomer. Het voelt echt als een keerpunt in zijn leven.
Mijn mening
Als ik dit boek in één woord moet omschrijven, dan zou ik dat als volgt doen: saai. Ik heb het zo snel mogelijk uitgelezen om maar gauw aan iets interessanters te kunnen beginnen. Als het de bedoeling was om Charlie neer te zetten als een totaal onbelangrijke, onzichtbare figuur, dan is dat goed gelukt. Zijn leven interesseert me niet. Inleven in hem vond ik niet te doen.
Het boek is een beschrijving van de zomer van een jongen. En het leest ook grotendeels als een beschrijving, vind ik. Ik had niet het gevoel dat ik een verhaal las waar van alles gebeurde. Er gebeurde natuurlijk wel het een en ander maar het werd op een of andere manier zo vlak gebracht dat het voor mij niet ging leven.
Op twee punten in het verhaal verspringt de tijd opeens twintig jaar. Dan krijg je een inkijkje in Charlies leven op dat moment. Het nut daarvan is me niet duidelijk geworden. Verder komt alles vanuit de zestienjarige Lewis. Geen idee dus hoe anderen echt over hem denken.
Dat de toneelgroep Romeo en Julia speelt, is natuurlijk ook voor de hand liggend. Met Romeo en Julia loopt het niet goed af, net zoals met de meeste eerste liefdes. Dus dat zegt misschien meteen al iets over wat er met Charlie en zijn eerste vriendinnetje gebeurt?
Het lijkt me duidelijk dat dit boek me niet kon boeien. Het is verder niet slecht geschreven of zoiets, maar het roept bij mij gewoon geen gevoelens op. Daarom hou ik het bij drie sterren voor Eerste liefde.
Meer informatie over Eerste liefde
- Oorspronkelijke titel: Sweet sorrow
- Uitgeverij: Boekerij
- Verschijningsdatum: juli 2019
- Aantal pagina’s: 416
- Verkrijgbaar als:
- Paperback (ISBN: 9789022590560, verschijnt september 2020)
- E-book (ISBN: 9789402313598
- Hardcover (ISBN: 9789022587751)