Een weeffout in onze sterren – John Green

Een weeffout in onze sterren van John Green“Late in the winter of my seventeenth year, my mother decided I was depressed, presumably because I rarely left the house, spent quite a lot of time in bed, read the same book over and over, ate infrequently, and devoted quite a bit of my abundant free time thinking about death”. Dit is een van de langste openingszinnen die ik ooit gelezen heb. Maar hij vat wel heel goed de hoofdpersoon van Een weeffout in onze sterren samen. Hazel Lancaster is zestien en heeft kanker. Ze heeft echter nog wel een doel in haar leven: ze wil per se weten hoe haar favoriete boek afloopt.

De persoon achter Hazel

Zijn ontmoeting met Esther Earl was voor John Green de aanleiding om Een weeffout in onze sterren te schrijven. Dit meisje overleed op haar zestiende aan kanker. Haar verhaal diende als inspiratiebron voor Green, maar het boek vertelt niet Esthers levensverhaal. Dat verhaal heeft Esther zelf geschreven in het boek This star won’t go out, dat delen van haar dagboek en e-mails bevat.

Waar gaat Een weeffout in onze sterren over?

Hazel Grace Lancaster is zestien en heeft kanker. Drie jaar eerder leek haar leven voorbij, maar door een nieuw medicijn kwam ze er weer bovenop. Volgens haar moeder zit Hazel teveel alleen thuis en daarom stuurt ze haar naar een praatgroep met lotgenoten. Een van de deelnemers is Augustus Waters. Deze eenbenige jongen valt haar meteen op, niet alleen omdat hij zo knap is, maar ook omdat hij steeds naar haar kijkt.

Thuis is Hazels favoriete bezigheid het steeds weer herlezen van het boek An Imperial Affliction van Peter Van Houten. Voor Hazel is het alsof de schrijver precies weet wat ze voelt. De hoofdpersoon, een meisje met kanker, maakt precies mee wat Hazel ook meemaakt. Wat Hazel wel stoort, is dat het boek midden in een zin eindigt en ze dus niet weet hoe het met de verschillende personages afloopt. Door haar liefde voor dit boek gaat Augustus het ook lezen. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden.

Hazel schrijft brieven aan de schrijver, maar ze krijgt geen antwoord. Dan doet Augustus een poging, hij stuurt een e-mail naar de assistente van Peter van Houten. Hij krijgt wel antwoord. Ze worden uitgenodigd om naar Amsterdam te komen, waar de schrijver woont.

Met Hazel gaat het slechter en ze komt in het ziekenhuis te liggen. Ondertussen regelt Augustus dat ze samen naar Amsterdam kunnen. Als ze bij Van Houten thuis zijn, wil hij ze eerst niet binnenlaten. Hij blijkt niet de persoon te zijn die ze hadden verwacht. Hij is erg onwillig als ze hun vragen over het boek stellen. De assistente doet haar best om te bemiddelen. Ondertussen beginnen Hazel en Augustus serieuze gevoelens voor elkaar te ontwikkelen.

Zonder de afloop te verklappen, kan ik nu niet veel meer zeggen dan dat Peter van Houten toch niet helemaal zo’n vreselijke man is als hij leek te zijn. Zijn gedrag heeft zo zijn oorzaken.

Mijn mening over Een weeffout in onze sterren

Eigenlijk ben ik te oud voor Young Adult boeken, vind ik. Ondanks dat was het niet moeilijk met de hoofdpersoon mee te leven. Je ziet jezelf als het ware al met beademingsapparatuur rondsjouwen. Voor ik dit boek ging lezen, had ik er alleen maar positieve dingen over gelezen. En ik moet zeggen, dat is terecht.

Omdat ik zoveel mogelijk digitaal lees, heb ik dit boek in het Engels gelezen. Ik heb geen vertaalde digitale versie kunnen vinden. Dat was geen probleem. John Green schrijft begrijpelijk en met een e-reader die is uitgerust met een woordenboek, is het beperkte aantal onbekende woorden zo opgezocht.

Het verhaal ontroerde me erg. Je leeft zo mee met Hazel dat je echt verdriet voelt als het slecht gaat. Het einde verraste me wel, dit einde had ik niet zien aankomen. Daarom heb ik het ook niet in de samenvatting opgenomen. Ook de reden die Peter van Houten heeft voor zijn onbeschofte gedrag, bleek plausibel, hoewel ik ook die niet had zien aankomen. Toen ik dit boek uit had, begreep ik Hazels wens om het vervolg van haar favoriete boek te kennen. Dus, John Green, komt er nog een vervolg?

Een weeffout in onze sterren is een van de boeken die ik het liefst in een keer uitgelezen zou hebben. Het was het eerste van John Green dat ik las, maar er zullen zeker meer volgen!

5 sterren

Meer informatie over Een weeffout in onze sterren

  • Oorspronkelijke titel: The Fault in Our Stars
  • Nederlandse titel: Een weeffout in onze sterren
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • Verschijningsdatum: 2012 (in Nederland: mei 2014)
  • Aantal pagina’s: 256
  • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, pocket
  • ISBN (paperback): 9789047706618
  • ISBN (hardcover): 9789047706601
  • ISBN (pocket): 9789047704560

Meer weten over John Green? Kijk op zijn website!

 

Plaats een reactie