Elk kwartaal komt het Centraal Boekhuis met de ebookbarometer. Hierin wordt getoond hoe het ervoor staat met de verkopen van e-books vergeleken met papieren boeken. Als fan van digitaal lezen interesseert mij dat natuurlijk zeer en daarom vertel ik er graag iets over op deze website.
Prijs van e-books
Een van de punten waarop e-books zich onderscheiden van papieren boeken, is de prijs. Tot vorig kwartaal liet de barometer van jaar op jaar een dalende trend zien in de prijs van e-books ten opzichte van papieren boeken. Per Q2 2016 was de gemiddelde adviesprijs van een e-book maar iets meer dan de helft (54,5%) van de adviesprijs van een papieren boek. Per Q3 is dit maar heel licht gedaald naar 54,4%.
Aandeel e-books in de verkopen
Het aandeel van de e-books in de totale boekverkopen stijgt langzaam maar gestaag. Vorig kwartaal was nog 6,1% van de verkochte boeken een digitaal boek, in dit kwartaal is het al 6,4%. Niet iedereen koopt digitale boeken. Net als gewone boeken kun je ze ook lenen bij de bibliotheek. Sinds begin 2016 is het aantal uitgeleende e-books zelfs net iets hoger dan het aantal gekochte e-books.
Epub3
De meeste digitale lezers zullen het bestandsformaat Epub wel kennen. Dit is een veelgebruikt formaat voor boeken die je koopt of leent. Er is echter ook een nieuwere variant van: Epub3. Deze wordt echter nog niet zo vaak toegepast. In het tweede kwartaal was 2,7% van de aangeboden e-books in dit formaat, in het derde kwartaal was dit 2,8%. Het aantal verkopen blijft hier echter bij achter: slechts 1,3% van de verkochte e-books is Epub3. Dat is wel meer dan de 0,4% die in pdf-formaat wordt verkocht. Maar ja, pdf is dan ook niet optimaal geschikt voor boeken.
Aanbod van e-books
Het aantal aangeboden titels stijgt. Gek genoeg daalt het aantal uitgeverijen dat e-books aanbiedt. Vorig kwartaal waren het er 335, nu zijn het er nog 325. Maar daar kan ook iets heel anders achter zitten dat niet uit de ebookbarometer te halen is.
Bron: E-book-barometer van CB