Goed nieuws voor de digitale lezers: volgens de e-book barometer van het Centraal Boekhuis per Q2 2016, die in juli verscheen, zitten de verkopen van e-books weer in de lift. In het eerste kwartaal van dit jaar namen de verkopen nog met 7% af ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal nemen de verkopen weer met 9% toe vergeleken met een jaar eerder. Nu zullen de verkopen op zich niet heel interessant zijn voor de gemiddelde lezer. Ik denk echter dat hogere verkopen zullen leiden tot betere beschikbaarheid en lagere prijzen van e-books. Vandaar dat ik dit goed nieuws noem.
Lenen versus kopen
Net als papieren boeken kun je ook e-books in de bibliotheek lenen. Sinds begin 2014 houdt het CB het aantal uitgeleende e-books ook bij in de e-book barometer. En al vanaf het begin zie je hier een stijgende lijn. Afgelopen kwartaal was het aantal uitleningen zelfs hoger dan het aantal verkopen. Het scheelt niet veel, maar toch. Ook degenen die om wat voor reden dan ook geen boeken kopen maar liever lenen, zijn aan het digitale lezen!
Aandeel e-books in de totale verkopen
Ondanks de stijging is het aandeel e-books in de totale verkopen van boeken nog steeds laag: 6,1%. En dit ondanks dat de gemiddelde advies voor e-books nog geen 55% van de gemiddelde adviesprijs van papieren boeken is. Bij zo’n prijsverschil zou je een sneller stijgend aandeel van e-books verwachten. Er zou hier kunnen meespelen dat bepaalde boeken, zoals studieboeken en kookboeken, lastig leesbaar zijn op een e-reader. Op een tablet zal dat beter gaan, maar toch zijn deze boeken vaak niet digitaal verkrijgbaar.
In dit kader is het leuk om te zien dat de cijfers voor het genre literaire fictie nu apart getoond worden. In dit genre blijkt maar liefst 11,3% van de verkochte boeken digitaal te zijn. En dit zijn nu typisch de boeken die heel geschikt zijn voor digitaal lezen.
Bestandsformaten
Vorig kwartaal verbaasde ik me er nog over dat maar liefst 10% van de verkochte e-books in pdf-formaat was. Niet echt een handig formaat voor boeken, zeker niet op je e-reader. Dit kwartaal zie je in de infographic dat nog maar 8,1% een pdf is. Dat is een logische ontwikkeling, lijkt me. De modernste versie van ePub, ePub 3, wordt nog maar in 2,7% van de gevallen gebruikt. Dit formaat zou ook video moeten kunnen bevatten. Ikzelf ben dit formaat nog niet tegengekomen, maar ik lees dan ook alleen maar romans. Daar is video niet zo relevant.
Tot slot
Al met al was het weer een mooi kwartaal voor de e-books. Meer verkopen en uitleningen, lagere prijzen ten opzichte van papier en een groter aandeel in de verkopen vergeleken met papieren boeken. Voor de digitale lezer een goede ontwikkeling!
Bron: E-book-barometer van CB