E-book barometer CB per Q1 2016

E-book barometer per Q1 2016Afgelopen week kwam het Centraal Boekhuis met de e-book barometer per Q1 2016. Tot mijn spijt zie ik daarin dat de verkoop van e-books voor het tweede kwartaal op rij afneemt: -7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vorig kwartaal nam het aantal verkopen ook al met 1% af. Ten opzichte van Q4 2015 neemt het aantal verkopen wel toe. Wat wel in de lift zit, is het aantal uitleningen: dat verdubbelde ruim ten opzichte van een jaar eerder. Het digitale lezen wint dus nog steeds aan populariteit!

Voordelig digitaal lezen

Anno 2016 betaal je gemiddeld voor een e-book iets minder dan 55% van de prijs van een papieren boek. Als je veel leest, heb je daarmee de meerkosten van een e-reader er snel uit. Of je moet op je telefoon of tablet lezen, als je die toch al had. Toch ligt het totale aandeel van e-books nog steeds onder de 6%. Het is wel weer iets hoger dan vorig kwartaal (Q1 2016: 5,9%, Q4 2015: 5,7%). In de online verkopen is het aandeel van e-books juist iets afgenomen.

Beschikbaarheid van e-books

Inmiddels is 92% van de bestseller-top 60 als e-book beschikbaar. Gezien de toenemende aantallen lezers van digitale boeken, lijkt me dat dat percentage snel door moet naar de 100%. Anders ga je lezers mislopen. Het totale aantal e-booktitels is met 3% toegenomen. Helaas zegt dat niet zoveel als je niet weet met hoeveel procent het totale boekenaanbod is gegroeid.

Bestandsformaten

De E-book barometer laat zien dat bijna 90% van de e-books het epub-formaat heeft. De overige 10% is pdf. Dat vind ik nog behoorlijk veel. Ik kreeg onlangs een boek in pdf-formaat en dat was gewoon niet leesbaar op mijn e-reader. Pogingen om het om te zetten naar epub leidden ook niet tot een acceptabel resultaat. Dan vraag ik me toch af wat het voordeel van pdf is, aangezien je epub ook gewoon op je computer of laptop kunt lezen. Wie het weet mag het me vertellen…

Bron: E-book-barometer van CB

Plaats een reactie