Hoe weet je dat je leven niet normaal is als je nooit iets anders hebt gezien? Helena wordt geboren als dochter van een ontvoerder en zijn slachtoffer. Ze wonen in een hut in de wildernis, zonder andere mensen in de buurt. Helena heeft tijdschriften gezien en weet daarom wel iets van de wereld, maar wat ‘normaal’ is, dat weet ze niet. Jaren later, nadat ze samen met haar moeder ontsnapt is, ontsnapt haar vader uit de gevangenis. Er is maar één persoon die weet hoe hij denkt en hem kan vinden. Met gevaar voor eigen leven. Dochter van het moeras van Karen Dionne sleept je mee het moeras in en laat je pas na de laatste bladzijde weer los.
Dochter van het moeras in het kort
Helena heeft een bijzondere jeugd gehad. Haar moeder is als jong meisje ontvoerd en sinds die tijd vastgehouden in een hut in het moeras. Daar leefde ze met haar ontvoerder en later haar dochter alsof ze een gezin waren, afgezonderd van de rest van de wereld. Helena wist eerst niets van die achtergrond. Pas als ze iets ouder wordt en een keer toevallig echte mensen ziet, begint haar iets te dagen. Is het wel normaal zoals haar vader haar behandelt?
Op een dag weten moeder en dochter te ontsnappen. Jaren later, Helena heeft inmiddels een leven opgebouwd onder een andere naam, ontsnapt vader uit de gevangenis. Helena weet wat ze moet doen. Zij is de enige die haar vader goed genoeg kent om te weten wat hij zal gaan doen. Ze gaat naar hem op zoek.
Dankzij haar jeugd in het moeras en alles wat ze van haar vader heeft geleerd, is Helena een uitstekende spoorzoeker. Ze is er dan ook van overtuigd dat ze haar vader zal vinden. De vraag is alleen, zal ze hem te slim af zijn of is hij nog steeds haar meerdere en kan hij Helena via haar gezin straffen voor het feit dat ze er verantwoordelijk voor is geweest dat hij in de gevangenis kwam?
Mijn mening over Dochter van het moeras
Een apart verhaal, zo op het eerste gezicht. En dat blijkt te kloppen. De ontvoerder houdt het lang vol om zijn slachtoffer verborgen te houden. Ze leven op een best wel ongebruikelijke manier. Dat is juist wel een goede omstandigheid om een kind in onwetendheid op te laten groeien.
Dochter van het moeras is opgebouwd uit drie onderdelen: het heden waarin de vader ontsnapt is en Helena hem wil vinden, het verleden waarin duidelijk wordt hoe Helena leefde met haar ouders en een sprookje van Hans Christian Andersen. Dat is lekker afwisselend terwijl wel steeds duidelijk is in welke tijd je zit.
Terwijl het verhaal heen en weer switcht tussen heden en verleden ga je zelf heen en weer tussen afschuw en sympathie voor de vader. In het begin lijkt hij namelijk best aardig. Niet vreemd dus dat Helena ondanks alles van hem houdt. Zij wist immers niet beter als jong meisje.
De vader is af en toe onvoorspelbaar. Niet voor Helena, maar wel voor de lezer. Het blijft dus spannend wat er zal gebeuren. Door het hele boek heen word je al meegesleept in de jacht van Helena op haar vader, daardoor is het vanaf het begin spannend. De achtergrond komt er tussendoor, wat alles verheldert. Deze manier van vertellen werkt goed voor dit verhaal, vind ik. Het is verder prettig geschreven, je vliegt er doorheen. Je wilt ook niets liever dan weten hoe het afloopt, dus dat is prima!
Meer informatie over Dochter van het moeras
- Oorspronkelijke titel: The marsh king’s daughter
- Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
- Verschijningsdatum: mei 2018
- Aantal pagina’s: 304
- Verkrijgbaar als:
- Paperback (ISBN: 9789026142413)
- Ebook (ISBN: 9789026142420)
- Dwarsligger (ISBN: 9789049806309)