In het Ierland van begin twintigste eeuw leeft Kitty met haar ouders, broer en zussen in het jachthuis naast het kasteel van haar grootouders. In het geheim is ze beste vriendinnen met Bridie, de dochter van de kok van het kasteel. Nichtje Celia komt ‘s zomers vanuit Engeland over. Samen beleven ze mooie tijden. De Eerste Wereldoorlog en de Ierse strijd voor de onafhankelijkheid gooien echter roet in het eten. De meisjes worden uit elkaar gerukt en overleven elk op hun eigen manier. De vrouwen van kasteel Deverill van Santa Montefiore gaat over onvoorwaardelijke liefde, zowel voor een ander als voor het vaderland.
De vrouwen van kasteel Deverill in het kort
Kitty Deverill is de jongste dochter van Bertie en Maud. Haar moeder had haar niet willen hebben en schenkt dan ook geen aandacht aan haar. Gelukkig heeft ze haar grootmoeder, met wie ze gemeen heeft dat ze geesten kan zien. Kitty voelt zich erg thuis bij haar grootouders op kasteel Deverill en in Ierland in het algemeen. Hoewel het niet gepast is, is ze dikke vriendinnen met Bridie Doyle, de dochter van de kok. Kitty is echter heel eigenzinnig en gaat haar eigen gang.
Bridie heeft een zwaar leven. Haar familie heeft het niet breed. Bridie is vastbesloten iets van haar leven te maken. De eerste stap is haar promotie tot kamenier van Kitty. Gebeurtenissen op het kasteel zorgen er echter voor dat haar leven anders verloopt dan ze had verwacht. Ze weet er echter het beste van te maken en overtreft haar eigen verwachtingen.
Celia is het Engelse nichtje van Kitty. Zij is net zo vrij als Kitty en als ze samen zijn, halen ze regelmatig kattenkwaad uit. Ook Celia is dol op kasteel Deverill, waar ze elke zomer doorbrengt. De groep wordt compleet gemaakt door Jack O’Leary, een jongen uit het dorp op wie Kitty heimelijk verliefd is.
De Eerste Wereldoorlog maakt een einde aan de gelukkige tijd. De mannen moeten naar het front en niet iedereen overleeft dat. Vervolgens gaat het geweld in eigen land verder, in de vorm van de onafhankelijkheidsstrijd van Ierland. Jack en ook Kitty storten zich in de strijd, maar dit heeft grote gevolgen. Niets kan echter de band van Kitty, Bridie en Celia met kasteel Deverill verbreken.
Mijn mening over De vrouwen van kasteel Deverill
Dit was het eerste boek dat ik las van Santa Montefiore. Ik had haar al eens op tv gezien, maar wist niet goed wat ik van haar boek kon verwachten. Wat ik kreeg, was een verhaal vol liefde, passie, vertrouwen en verraad en dat geschreven in een prettige stijl.
Het boek is met meer dan 400 pagina’s van een aardige omvang. Ik was er dan ook niet zomaar doorheen. Dat vond ik om twee redenen prettig: ten eerste is het echt een verhaal om lang van te genieten. De wereld waarin het speelt is zo anders dan de huidige dat je je er helemaal in kan verliezen. Ten tweede verstrijkt er vrij veel tijd in het boek, zo’n vijfentwintig jaar. Doordat ik er lekker lang over gelezen had, had ik tegen het einde ook echt het gevoel hebt dat er tijd verstreken was, net als in het boek.
De vrouwen van kasteel Deverill geeft een mooi beeld van het leven in Ierland aan het begin van de 20e eeuw. Doordat je het zowel vanuit Kitty als vanuit Bridie leest, zie je ook duidelijk de verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. En je ziet dat de mensen zelf niet zo heel verschillend zijn, het is puur de plek waar ze geboren worden die een groot deel van hun leven vastlegt. Maar niet alles ligt vast, zoals Bridie bewijst.
Deze eerste kennismaking met het werk van Santa Montefiore was wat mij betreft een geslaagde. De vrouwen van kasteel Deverill is de eerste in een reeks van drie boeken. Het tweede deel komt in juni 2017 beschikbaar bij Bookchoice en dat zal ik dan ook zeker gaan lezen!
Meer informatie over De vrouwen van kasteel Deverill
- Oorspronkelijke titel: Songs of love and war / The Deverill chronicles: Into the flames
- Uitgeverij: Boekerij
- Verschijningsdatum: november 2015
- Aantal pagina’s: 448
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789022577820
- ISBN (ebook): 9789402303360
Het is inderdaad een heel mooie serie.