In het afgelegen plaatsje Gullspång wordt de zeventienjarige Annabelle vermist. Charline ‘Charlie’ Lager wordt er heen gestuurd om haar te vinden. Charlie is in het dorp geboren maar er lang geleden weggegaan, en niet voor niets. Eenmaal terug herkent ze veel terug van vroeger. Er is weinig veranderd. De sociale controle is groot, toch weet niemand waar Annabelle is. Charlie wordt geconfronteerd met haar eigen verleden en moet daarmee in het reine zien te komen. En kan ze Annabelle nog redden? De vrouw die terug moest van Lina Bengtsdotter is lekker spannend, een echte Scandinavische thriller.
De vrouw die terug moest in het kort
Als de zeventienjarige Annabelle verdwijnt uit het afgelegen dorpje Gullspång, wordt rechercheur Charline ‘Charlie’ Lager op de zaak gezet. Zij is immers in het dorp geboren en kent de mensen en de plaatselijke gebruiken. Liever zou Charlie niet gaan, ze is al jaren niet terug geweest en daar heeft ze zo haar redenen voor.
Eenmaal in het dorp komt ze in contact met de vrienden van Annabelle. Die houden zich voornamelijk op in de oude plattelandswinkel, dezelfde plek waar Charlie vroeger heen ging om te feesten. Geen van de jongeren weet waar Annabelle heen ging nadat ze het feest verliet waar ze het laatst gezien is. Ook van de volwassenen wordt Charlie niet veel wijzer. Op een bepaalde manier komen sommige mensen haar bekend voor, maar ze kan ze niet goed meer plaatsen.
Charlie wordt overvallen door herinneringen. Haar moeder, inmiddels overleden, leidde een nogal wild leven. Toen er een man in haar moeders leven kwam, was Charlie daar niet erg blij mee. Maar ze had het maar te accepteren. Op haar veertiende vertrok ze en daarna is ze nooit meer teruggekomen. Ze heeft te veel slechte herinneringen aan het leven daar.
De zoektocht naar Annabelle levert beetje bij beetje stukjes informatie op. Maar zal het genoeg zijn om te achterhalen wat er gebeurd is? En lukt het Charlie haar verleden te accepteren?
Mijn mening
Altijd fijn, zo’n Scandinavische thriller. Lekker spannend, onvoorspelbaar en met verschillende gerelateerde verhaallijnen. Dat is De vrouw die terug moest in het kort. Het verhaal bestaat uit drie delen: het verre verleden, het recente verleden en het heden. Van de laatste twee is duidelijk hoe ze met elkaar verbonden zijn. De eerste lijkt daar los van te staan. Dat blijft ook zo tot het einde, hoewel er zeker wel een relatie is tussen deze gebeurtenissen lang geleden en de personen in het heden. Maar dat moet je zelf verder maar lezen.
Ik vind het altijd prettig als de hoofdpersoon een beetje een aangenaam persoon is. Iemand waar je medelijden mee krijgt als het niet meezit. Zo iemand vind ik Charlie niet. Maar er is wel een reden voor haar gedrag en dat maakt veel goed. Daarnaast heeft ze een vriendelijke collega en zijn er wel meer sympathieke mensen in het boek, dus over de personages verder niets te klagen.
Zoals gezegd is het verhaal ingedeeld in drie delen. Elk deel heeft een eigen verteller. De kopjes boven de hoofdstukken geven aan in welke tijd je je bevindt, daar is dus geen onduidelijkheid over mogelijk. De hoofdstukken zijn steeds kort, waardoor de vaart er lekker in blijft. Veel afwisseling, een spannend verhaal, een prettige schrijfstijl, kortom, zeker vier sterren waard!
Meer informatie over De vrouw die terug moest
- Oorspronkelijke titel: Annabelle
- Uitgeverij: HarperCollins
- Verschijningsdatum: mei 2018
- Aantal pagina’s: 320
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789402700985, 9789402702996
- IBSN (ebook): 9789402755183