Na deel 1, De erfenis van Richard Grenville, en deel 2, Het levende labyrint, van de trilogie De verborgen universiteit van Natalie Koch is het nu dan eindelijk tijd voor deel 3: De stad van de alchemist. Nadat Alexa Westerhof met hulp van vrienden en docenten de praktijken van Artemus Jones aan het licht heeft gebracht, wil ze nu de Theorie van Morgenstern vinden. Maar ze is niet de enige, en niet iedereen streeft een even nobel doel na. De magie spat weer van de pagina’s in De stad van de alchemist, De verborgen universiteit deel 3.
De stad van de alchemist in het kort
Naast de wereld zoals wij die kennen, is er de wereld van de magi: mensen met magische krachten. Een plek waar jonge mensen hier alles over leren, is Untraceable University. Dit is een universiteit die verborgen is achter een normale universiteit. In deze bijzondere wereld speelt het verhaal van Alexa en de Theorie van Morgenstern zich af.
Artemus Jones zit in de gevangenis nadat Alexa Westerhof bekend heeft gemaakt dat hij verboden magie heeft bedreven samen met een groep van vijf studenten. Twee van die studenten zijn daarbij overleden, Alexa’s vader Richard en tante Eleanor. Een derde is spoorloos verdwenen en wordt ook als dood beschouwd. Nummer vier en vijf, Nick Rafiel en Alan Matthews, werkten aan de universiteit maar zijn na het uitkomen van hun eerdere project ontslagen.
Alexa, haar goede vriend Sander, grootvader Tim, Nick en docente Julie Haywood werken samen om de Theorie van Morgenstern, waar alles ooit om begonnen is, te vinden. Ze zijn echter niet de enige belangstellenden. Ook Jeremy Crowley, de opvolger van Artemus Jones, wil hem in zijn bezit krijgen. Dan is er nog Augustus Fenrick, de vader van de vermiste en doodgewaande student, die zijn eigen zoektocht start. Ook Lady Caroline, vriendin van Artemus Jones en bestuurder van Untraceable University, zet alles op alles om de Theorie te vinden.
Met vier teams die allen over verschillende vormen van magie beschikken, wordt de zoektocht er een op leven en dood. Ondertussen vraagt team Alexa zich af of ze de Theorie moeten gebruiken of vernietigen. Wie kan immers zoveel kracht en macht aan als de Theorie zou geven? Dat zal uiteindelijk blijken als de gewone wereld en de magische wereld in elkaar gaan overlopen.
Mijn mening over De stad van de alchemist
Het is maar goed dat deel 3 van De verborgen universiteit begint met een korte samenvatting van de eerdere twee delen. Na zo lange tijd was het bij mij aardig weggezakt. En de verhalen zitten niet gemakkelijk in elkaar: veel personages met elk hun eigen motieven, vreemde omgevingen en bijzondere krachten maken dat je goed moet opletten tijdens het lezen.
Toen ik echter eenmaal bezig was in De stad van de alchemist, kon ik het goed volgen. Naar mijn idee was het verhaal zelfs beter te volgen dan de eerdere delen, ondanks dat het lang geleden is dat ik deze las. Het was in ieder geval meestal wel duidelijk wie in welk kamp hoort.
De verborgen universiteit speelt in een heel andere wereld dan de onze. Dat zorgt ervoor dat Koch bijna alles kan laten gebeuren wat ze wil. Mensen die zichzelf in dieren verplaatsen om anderen af te luisteren, vernielde ruiten die met een spreuk weer een gewoon raam worden, om maar wat te noemen. Wat echter wel een gevaar is, is dat af en toe van de magie gebruik gemaakt kan worden om dingen gemakkelijk te kunnen verklaren of oplossen. Ik had het idee dat dat hier en daar voorkwam. Ik zal nu geen voorbeelden geven, ik wil niet te veel van de inhoud van het boek verraden.
Natalie Koch laat haar personages soms behoorlijk lange gedachten hebben. Mede daardoor is het boek behoorlijk omvangrijk. Wat mij betreft had het filosoferen wel wat minder gemogen. Verder is het boek goed te lezen. Je went snel aan de af en toe wat vreemde woorden die de magi gebruiken.
Wat ook sterk terugkomt in het boek, is Kochs liefde voor muziek. De Theorie van Morgenstern draait om muziek en Alan Matthews leeft voor de muziek. Hier en daar komen bijzondere magische instrumenten langs.
Wat Alexa leert tijdens haar onderzoek is het belang van verbondenheid met andere mensen en het gevaar van goedgelovigheid. Alleen door samen te werken en kritisch te kijken naar wat anderen zeggen en naar wat er om je heen gebeurt, kan de Theorie gevonden worden. Een mooie boodschap, lijkt me.
Alles bij elkaar vind ik De stad van de alchemist een mooi boek. Het verhaal is apart en het leest prettig. Omdat er af en toe toch wat lang uitgeweid wordt over de gedachten van de verschillende personen, geef ik het toch vier sterren en geen vijf.
Meer informatie over De stad van de alchemist
- Uitgeverij: Querido
- Verschijningsdatum: februari 2016
- Aantal pagina’s: 582 (ebook), 704 (hardcover)
- Verkrijgbaar als: hardcover, ebook
- ISBN (hardcover): 9789021457673
- ISBN (ebook): 9789021457680
Meer weten over de auteur? Kijk dan eens op het blog van Natalie Koch!