Harold Fry is nog niet lang gepensioneerd als hij een brief ontvangt van een vroegere collega en vriendin. Deze Queenie Hennessy schrijft dat ze stervende is. Harold schrijft een brief terug. Als hij hem wil posten, bedenkt hij bij elke brievenbus dat hij ook wel door kan lopen naar de volgende. Zo begint hij ongepland en onvoorbereid aan een wandeling van het meest zuidelijke puntje van Engeland naar het meest noordelijke gedeelte, waar Queenie zich in een hospice bevindt. Dit wordt niet alleen een fysiek zware tocht, ook mentaal doet deze onwaarschijnlijke reis veel met Harold Fry.
De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry in het kort
Harold Fry heeft zijn leven lang bij een brouwerij gewerkt. Hij was erg op zichzelf, hij had niet veel contact met zijn collega’s. Er was één uitzondering: Queenie Hennessy van de boekhouding. Met haar moest hij regelmatig op pad en dat was geen straf voor ze. Queenie is echter vrij plotseling weggegaan, na een voorval op kantoor. Harold is getrouwd met Maureen en samen hebben ze één zoon gekregen, David.
Harold is pas een paar maanden met pensioen als er een brief van Queenie op de deurmat valt. Het is een afscheidsbrief. Queenie schrijft dat ze ongeneeslijk ziek is. Harold is geschokt door het nieuws. Hij voelt dat hij jaren eerder, voor haar vertrek, tekortgeschoten is. Hij weet niet goed hoe hij moet reageren en besluit een kort briefje terug te sturen. Eenmaal bij de brievenbus duwt hij de brief niet door de gleuf. Hij wil graag het moment nog wat verlengen en besluit door te lopen naar de volgende brievenbus.
Vele brievenbussen later spreekt Harold een meisje bij een pompstation. Door haar krijgt hij het idee dat hij Queenie kan redden. Hij post de brief alsnog en gaat op pad. Ongetraind en onvoorbereid als hij is, gaat het de eerste dagen moeizaam. Gelukkig ontmoet hij mensen die hem helpen en die hem kracht geven.
Tijdens de reis overdenkt Harold onder andere zijn huwelijk. Het huwelijk van Harold en Maureen was behoorlijk doodgebloed. Al twintig jaar spraken ze nauwelijks echt met elkaar. Nu ze van elkaar gescheiden zijn, geeft hun dat beiden tijd om na te denken. Bij Harold komen er veel herinneringen boven. Hoe hij Maureen ontmoette, de geboorte van hun zoon, de dag dat Queenie bij de brouwerij kwam werken.
Harold ontmoet veel mensen onderweg. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Harold leert veel van deze mensen en zijn eigen nieuwe ervaringen. Maar hij zal wel moeten zorgen dat hij op tijd in Berwick-upon-Tweed is, waar Queenie op hem wacht.
Mijn mening over De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry
Dit boek combineert humor met een serieuze ondertoon. Een 65-jarige man die uit het niets 800 kilometer denkt te gaan lopen, kan ik tenminste niet erg serieus nemen. Ook de reden waarom hij het doet, komt niet erg doordacht over. Maar dat maakt Harold wel een man om van te houden. Ook onderweg gebeuren er af en toe leuke dingen. De aanleiding van de tocht is echter toch vooral serieus.
Ik krijg de indruk dat Harolds wandeling een metafoor is voor zijn huwelijk. De eerste dagen van zijn tocht is hij euforisch en overwint hij de pijn van de blaren. Daarna wordt het al minder: het gaat regenen en de pijn wordt steeds erger. Tijdens zijn huwelijk werd het moeilijker na de geboorte van David. Als Harold op een gegeven moment gezelschap krijgt van een groep mede-pelgrims, verliest hij de controle. Het gaat niet meer zoals hij wil. Dit is te vergelijken met zijn relatie met David. Ook hij liet zich niet door zijn vader vertellen wat hij moest doen. Harold Fry zet door, net zoals hij zijn huwelijk altijd voortgezet heeft.
De wandeling heeft een therapeutische uitwerking op Harold. Door het lopen over het platteland kan hij eindelijk zijn herinneringen de vrije loop laten en komt hij tot heldere inzichten. Maar ook Maureen ontdekt hoe het is om zonder haar man te leven. Voor haar is dit ook een openbaring. Misschien moeten we allemaal wel eens van omgeving en gewoonten veranderen, om ons leven te overdenken. Het heeft Harold en Maureen in ieder geval goed gedaan.
De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is een mooi boek, vind ik. Los van alle diepere boodschappen die je er uit zou kunnen halen, is het gewoon een aardig verhaal waarbij je heel erg met de hoofdpersoon gaat meeleven. Want je wilt natuurlijk wel dat hij op tijd aankomt! Het boek leest prettig, geen onnodig ingewikkelde woorden of zinsconstructies. Mede dankzij een regenachtige zondag had ik het snel uit.
Rachel Joyce heeft inmiddels een tweede boek geschreven: Het liefdeslied van Queenie. Hierin schrijft Queenie vanuit het hospice een brief aan Harold waarin ze hem alles vertelt wat ze eerder nog niet had kunnen zeggen. Ik vond De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry zodanig de moeite waard dat ik Het liefdeslied van Queenie op mijn verlanglijst ga zetten!
Meer informatie over De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry
- Oorspronkelijke titel: The unlikely pilgrimage of Harold Fry
- Uitgeverij: Cargo
- Verschijningsdatum: juni 2012
- Aantal pagina’s: 352
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789023479390
- ISBN (ebook): 9789023476375
Meer informatie over de auteur? Kijk op de website van Rachel Joyce!