Eind 2016 kwam Astrid Holleeder met het boek Judas, waarin ze vertelt over de moeilijke beslissing om tegen haar broer Willem te getuigen. Dit besluit heeft grote gevolgen gehad, zoals ze al verwachtte. Astrid is haar leven niet meer zeker en dat geldt ook voor haar mede-getuigen. In haar nieuwe boek, Dagboek van een getuige, beschrijft ze wat deze beslissing met haar leven heeft gedaan. Nu het proces tegen Holleeder is begonnen, is dit natuurlijk behoorlijk actueel.
Dagboek van een getuige in het kort
In 2016 beschreef Astrid Holleeder in haar boek Judas hoe ze samen met haar zus Sonja en de ex-vriendin van haar broer, Sandra den Hartog, besloot om tegen haar broer Willem Holleeder te getuigen. Om dit te kunnen doen, had ze al enige tijd geluidsopnamen gemaakt van gesprekken met hem. De beslissing om te gaan getuigen was niet gemakkelijk. Het ging tenslotte om haar broer en hij is meedogenloos. Getuigen staat zo ongeveer gelijk aan haar eigen doodvonnis tekenen.
Toch besloten de drie vrouwen het te gaan doen. En nu staat Astrid bovenaan het lijstje van haar broer om uit de weg geruimd te worden. Enige bescherming is dan ook wel gewenst. Maar de Nederlandse overheid werkt daar niet aan mee. Astrid moet voor zichzelf zorgen.
En dat kost haar heel wat. Zo moet ze haar baan opzeggen en moet ze verhuizen. Astrid gaat zelfs zover dat ze probeert zichzelf onherkenbaar te maken zodat ze toch over straat kan zonder steeds bang te moeten zijn. Ondertussen probeert ze bescherming te krijgen, voor zichzelf en voor haar zus en Sandra. Maar blijkbaar zijn ze niet belangrijk genoeg. Een lange strijd volgt, terwijl Astrid hoopt dat Willem in de Extra Beveiligde Inrichting moet blijven, zodat hij niets kan regelen om van haar af te komen.
Mijn mening over Dagboek van een getuige
Dagboek van een getuige is een lange klaagzang over hoe slecht de beveiliging van getuigen geregeld is. Daartussendoor wordt het een en ander verteld over het verleden van het gezin Holleeder. Dit is nodig om bepaalde gebeurtenissen nu beter te begrijpen. Bovendien zorgt het voor een beter leesbaar geheel. Want net als Judas vind ik Dagboek van een getuige niet echt een heel erg prettig te lezen boek. Het heet niet voor niets dagboek, het beschrijft gebeurtenissen van moment tot moment. Niet slecht geschreven, dat niet, maar het is wel een soort momentopname zonder duidelijk einde.
Eigenlijk verwacht ik nog een derde deel. Het proces tegen Willem Holleeder is nu in volle gang en uiteindelijk zal er een keer een uitspraak komen. Dat zal ook heel wat teweegbrengen bij de familie. En hoe zal het dan met ze verdergaan? Kunnen ze eindelijk met een gevoel van veiligheid hun leven weer oppakken? Of moeten ze blijven vrezen voor hun leven en zich verstoppen, ondertussen continu om zich heen kijkend of er geen gevaar dreigt?
Zoek je een ontspannende roman, dan moet je dit boek nog even laten liggen. Maar wil je het indringende relaas lezen van iemand die ongewild tot over haar oren betrokken is bij Nederlands bekendste crimineel, begin dan snel in dit boek. Lees en huiver!
Meer informatie over Dagboek van een getuige
- Uitgeverij: Lebowski
- Verschijningsdatum: oktober 2017
- Aantal pagina’s: 272
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789048843510
- ISBN (ebook): 9789048843527