Adobe Digital Editions: wat moet je ermee?

Adobe digital editionsZoals je uit de titel misschien wel kunt opmaken, ben ik niet al te enthousiast over Adobe Digital Editions. Ik gebruik het dan ook zo weinig mogelijk. Toch kom je er niet altijd omheen: boeken die zijn beveiligd met Adobe DRM (Digital Rights Management) kun je alleen maar openen als je Adobe Digital Editions (ADE) met daarbij een Adode-account op je computer hebt. En niet alleen je computer, maar elk apparaat waarop je deze boeken wilt kunnen lezen, moet je autoriseren met je zogenaamde Adobe ID.

Hoe werkt Adobe Digital Editions?

Stel dat je een met Adobe DRM beveiligd boek wilt kopen, wat moet je dan eerst doen om dat boek ook daadwerkelijk te kunnen lezen? Hier volgt een kort stappenplan:

  1. Installeer Adobe Digital Editions op je computer, ga hiervoor naar de website van Adobe. Dit kun je doen als je Windows gebruikt of als je een Mac hebt. Gebruik je Linux? Dan heb je pech, er is geen speciale versie voor Linux beschikbaar. Ikzelf heb Linux en Windows op één computer en eerder kon ik vanuit Linux het op Windows geïnstalleerde programma openen. Dat werkte prima. Tot ik overging op Windows 10. Sinds die tijd heb ik het niet meer werkend gekregen en zit ik hiervoor helaas aan Windows vast.
  2. Maak een Adobe-ID aan. Dit doe je op adobe.com. Klik op deze website op ‘Aanmelden’ en dan op ‘Een Adobe ID ophalen’. Je kunt nu een account aanmaken.
  3. Autoriseer je computer. Dit doe je door ADE op te starten, en in het menu te gaan naar ‘Computer autoriseren’. Daar log je in met je net aangemaakte Adode ID.
  4. Nu kun je met Adobe DRM beveiligde boeken kopen en lezen op je computer. Als je zo’n boek downloadt, krijg je niet het boek zelf maar een .acsm-bestand. Dubbelklikken op dat bestand in de verkenner zal ertoe leiden dat het boek opent in Adobe Digital Editions. Er wordt ergens op je computer een epub-versie neergezet (of pdf, als je een boek in pdf-formaat hebt gekocht). Op een Windows 10-computer zou dat in de map C:/Users/Gebruikersnaam/Mijn documenten/My Digital Editions kunnen zijn. Dit boek kun je door de beveiliging echter niet lezen in andere programma’s dan ADE. Je kunt het wel importeren in Calibre, maar niet openen.
  5. Liever op je e-reader of tablet lezen? Dan moet je je e-reader of tablet ook autoriseren met je Adobe ID. Bijvoorbeeld bij de Kobo doe je dat door je e-reader met je computer te verbinden en daarna vanuit ADE het apparaat op te zoeken en te autoriseren. Op je tablet kun je in de app die je gebruikt om te lezen je Adobe ID opgeven. Als de app dit ondersteunt in ieder geval. Aldiko bijvoorbeeld kan dit. Als je deze app hebt voorzien van je Adobe ID, kun je de boeken rechtstreeks downloaden van waar je ze gekocht hebt, of kopieren van je computer en dan in de app importeren. Overigens heb ik dit niet zelf uitgeprobeerd, omdat ik niet op een tablet lees en zo weinig mogelijk boeken met Adobe DRM koop.

Voor- en nadelen van Adobe Digital Editions

Een groot nadeel van ADE vind ik dat je niet vrij bent om te doen met je boeken wat je wilt. Je kunt ze bijvoorbeeld niet laten lezen aan dat familielid of die vriend(in) met wie je vroeger altijd je papieren boeken deelde. De enige mogelijkheid is dan om met die personen een Adobe ID te delen. Je kunt tot zes apparaten aan een ID koppelen, dus dat is met een beperkte groep mensen wel een mogelijkheid.

Ik vind deze manier van beveiligen niet erg klantvriendelijk. Het is een beetje alsof je een boek koopt met een slot erop dat je alleen met je vingerafdruk open krijgt. Voordelen heb ik er dan ook eigenlijk niet aan kunnen ontdekken. Hooguit voor boekverkopers, die denken dat ze daarmee voorkomen dat de boeken illegaal gedownload kunnen worden. Maar dat werkt helaas voor hen niet zo. Er is op internet voldoende informatie te vinden over hoe je de beveiliging kraakt.

Geef mij dan toch maar liever ebooks met een watermerk, zoals de meeste boeken bij bol.com tegenwoordig hebben. Daar hoef je niet moeilijk voor te doen om ze overal op te kunnen lezen. Bovendien kun je ze uitlenen aan betrouwbare mensen. En als iemand hem toch als illegale download aanbiedt op internet, is de eigenaar te traceren. Niks mis mee, toch?

Plaats een reactie