Zwart krijt is het spannende debuut van Christopher J. Yates. Hij houdt je van het begin tot het eind aan het boek gekluisterd. Zes eerstejaarsstudenten in Oxford spelen een spel. Het begint als onschuldig tijdverdrijf van een groep nieuwe vrienden. Al gauw worden de opdrachten zwaarder en vernederender. Het spel blijkt onverwachte effecten te hebben. Het loopt steeds meer uit de hand en een van de spelers overleeft het zelfs niet. Veertien jaar later komen de overblijvers nog eenmaal samen om de laatste ronde te spelen.
Zwart krijt in het kort
Zwart krijt begint bij de start van een nieuw studiejaar in Oxford. Vijf eerstejaars studenten en een Amerikaanse student besluiten samen een spel te gaan spelen. Ze zullen elke week samenkomen. Wie verliest, krijgt te maken met de consequenties: opdrachten die hij of zij moet uitvoeren en die zwak, matig of zwaar kunnen zijn. Na verloop van tijd zullen de spelers één voor één het spel verlaten, als ze de consequenties niet meer kunnen of willen uitvoeren. Uiteindelijk zal er één winnaar overblijven. Chad, Jolyon, Jack, Mark, Emilia en Dee worden hierin ondersteund door Spelsoc, een spelletjessociëteit.
Het spel begint vriendschappelijk. De consequenties zijn weliswaar bedoeld om de verliezers iets raars of vernederends te laten doen, maar de spelers kunnen ze volbrengen. Na verloop van tijd worden de consequenties steeds zwaarder. De vriendschap begint eronder te lijden en het spel gaat het leven van de spelers steeds meer beheersen. Dan leidt het spel tot de dood van één van de spelers.
Veertien jaar later komen de overgebleven spelers opnieuw samen voor de laatste, beslissende, ronde.
Mijn mening over Zwart krijt
Als je aan Zwart krijt begint, dan weet je dat er een spel gespeeld gaat worden waarbij een van de spelers niet overleeft. Wat ik dan meteen wil weten, is wie het niet overleeft en wat de oorzaak van zijn of haar dood is. Het duurt tot ongeveer tweederde van het boek voor duidelijk is wie het slachtoffer is. Tot die tijd werd ik een aantal keer op het verkeerde been gezet.
Vervolgens duurt het nog een hele tijd voor duidelijk wordt wat er is gebeurd. En zo hoort het in een literaire thriller: steeds als je het denkt te weten, blijkt het toch anders te zijn. Het is erg moeilijk het boek weg te leggen want je blijft steeds maar zitten met vragen over het verdere verloop.
Zwart krijt speelt deels in de tijd dat het spel gespeeld werd, en deels veertien jaar later als het tijd is voor de laatste ronde. Het eerste deel is geschreven vanuit twee van de spelers. Het tweede deel wordt verteld in de ik-vorm. Al vrij snel blijkt welke persoon dat is en dat hij degene is die het andere deel van het boek aan het schrijven is. Dat maakt het even wat verwarrend: als deze ene persoon het hele verhaal opschrijft, hoe kan hij dan ook vanuit de andere persoon schrijven? Eerst dacht ik dat dit een inconsequentie was, maar later zal blijken dat het wel degelijk mogelijk is op deze manier. Hieruit blijkt wel hoe goed Yates is als schrijver.
De hoofdstukindeling van Zwart krijt is even wennen: het bestaat uit Romeinse cijfers met tussen haakjes i-tjes die subhoofdstukken aangeven. Erg duidelijk vind ik dat niet. Dat er een nieuw hoofdstuk begint, zie ik voornamelijk aan het streepje dat er dan boven staat. Verder is de indeling wel logisch: als gewisseld wordt van de tijd waarin het spel gespeeld wordt naar veertien jaar later en vice versa, begint steeds een nieuw hoofdstuk. Het boek is dan wel moeilijk weg te leggen, maar door de relatief korte hoofdstukken met de extra indeling in subhoofdstukken zijn er wel veel natuurlijke momenten waarop je even kunt stoppen met lezen.
De taal die Yates gebruikt is niet heel eenvoudig, maar wel goed leesbaar. Hij weet het goed spannend te houden en heeft een origineel verhaal geschreven. Als hij nog een boek schrijft, zal ik het graag lezen!
Enthousiast geworden? Hier kun je dit boek kopen:
Meer informatie over Zwart krijt
- Oorspronkelijke titel: Black chalk
- Uitgeverij: Ambo|Anthos
- Verschijningsdatum: 13 augustus 2015 (in Nederlandse vertaling, eerste uitgave in 2013)
- Aantal pagina’s: 383
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789026331565
- ISBN (ebook): 9789026331572
Meer weten over de auteur? Kijk dan op zijn website!