Reinout is een keurige, verlegen jongen uit Baarn. Op de middelbare school werd hij vaak gepest en meisjes zagen hem niet staan. Nu hij in Amsterdam studeert, hoopt hij dat alles anders wordt. En dat wordt het als hij zijn buurmeisje ontmoet. Zij speelt in een metalband en zorgt ervoor dat hij mag invallen als de zanger tijdelijk niet beschikbaar is. Dit verandert zijn leven. Hij wordt zelfs populair bij de vrouwen, hoewel hij eigenlijk alleen zijn buurmeisje wil. Maar is dit het leven zoals hij dat voor zichzelf gewild had? De meisjesmagneet van Jackie van Laren beschrijft wat een grote verandering de liefde kan veroorzaken.
De meisjesmagneet in het kort
Reinout komt uit een keurig gezin in Baarn en is zelf al even keurig. Daardoor en door zijn verlegenheid was hij op school vaak het doelwit van zijn klasgenoten. Dat hij ooit iets met een meisje zou krijgen, kon hij zich niet eens voorstellen. Maar toen ging hij studeren in Amsterdam. Hij kon er een halve etage huren en al snel maakt hij kennis met zijn onderbuurmeisje. Dit meisje, dat naar de naam Ratter luistert, speelt in een metalband en heeft iets met de zanger van die band.
De enige manier voor Reinout om zich helemaal vrij te voelen, is door muziek te maken en te zingen. Als Ratter hem een keer gehoord heeft, vraagt ze hem in te vallen in de band omdat de zanger even niet beschikbaar is. Hij doet het, ondanks dat hij normaalgesproken alleen klassieke muziek speelt. Het wordt een succes. Eigenlijk doet Reinout het vooral omdat hij verliefd op haar is. Zij is echter nogal complex.
Reinout is ondertussen vast onderdeel van de band geworden. Het spelen bij de band verandert zijn leven totaal. Opeens is hij heel populair bij de vrouwen. Hij maakt daar dankbaar gebruik van, maar zijn hart blijft bij Ratter liggen. Zij is echter onbereikbaar. In de band zijn er wat spanningen tussen de bandleden. Vooral de zanger is niet heel blij met Reinouts aanwezigheid. Als hij terugkomt na een nieuwe periode van afwezigheid, barst de bom. Voor Reinout is dit het moment om zijn leven te overzien en te beslissen of dit de manier is waarop hij wil leven.
Mijn mening
Dat een hoofdpersoon een verandering ondergaat, is vrij normaal in boeken. Dat de verandering zo groot is als die bij Reinout, is echter wel bijzonder. Een beetje te bijzonder, naar mijn mening. Het kwam niet zo geloofwaardig over, vond ik. Op zich is de ontwikkeling die hij doormaakt, wel mooi. Hij gaat van het ene uiterste naar het andere en vindt uiteindelijk zijn plek ergens in het midden. Maar het gaat wel erg hard allemaal.
De schrijfstijl van Van Laren vind ik wel goed. Het leest vlot en hier en daar is het ook op een grappige manier geschreven. Ondanks het ongeloofwaardige wilde ik daardoor wel graag doorlezen. Reinout is een sympathieke vent en ik gunde hem alles dus wilde ik ook graag weten of het allemaal goed zou komen. Met het einde ben ik overigens zeer tevreden. Ik zal niet zeggen hoe het afloopt, maar het zorgde wel voor een meer geloofwaardige afsluiting dan ik had verwacht.
Wat ik apart vind in De meisjesmagneet, is dat de hoofdpersoon een verlegen jongen is. Dat is weer eens iets anders dan al die zelfstandige jonge vrouwen die de chicklit-wereld bevolken. Dat is zeker een pluspunt voor dit boek. Toch geef ik het maar drie sterren, vooral omdat ik tijdens het lezen steeds maar het gevoel had dat alles zo extreem was.
Meer informatie over De meisjesmagneet
- Uitgeverij: Boekerij
- Verschijningsdatum: januari 2019
- Aantal pagina’s: 304
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789022585658
- ISBN (ebook): 9789402312089