Suzan de Winter is net terug in haar functie van rechercheur als er een gruwelijke moord wordt gepleegd. Een jonge vrouw wordt gevonden in een manege. Suzan heeft het vermoeden dat het niet bij dit ene geval zal blijven. Ze krijgt gelijk. De dader laat aanwijzingen achter die ertoe leiden dat ze een aanslag verwachten tijdens een groot evenement. De tijdsdruk is enorm en Suzan voelt zich geroepen haar eigen leven op het spel te zetten om de moordenaar te stoppen. In Groen licht van Corine Hartman ben je je leven niet meer zeker als je in de Achterhoek woont.
Groen licht in het kort
Na een incident waarbij Suzan de Winter op een verdachte schoot en haar enkel brak, is ze nu weer helemaal terug. Ze kan gelijk vol aan de bak want er wordt een vrouw gevonden in een manege. Het vreemde is dat deze vrouw op een aparte manier is toegetakeld. Ook wordt er een puzzel bij het lichaam gevonden. Suzan denkt meteen dat er meer slachtoffers zullen volgen.
En inderdaad, een tweede dode volgt. Ook hier is er weer een puzzel. Het team begrijpt er niets van en zoekt het in verschillende richtingen. Pas na het vierde slachtoffer wordt het duidelijk. Er wordt een aanslag gepland bij de opening van een groot evenement: de Special Olympics. En dat is al over een paar dagen. Wel is nu duidelijk wie hier achter zit.
Suzan en het team overwegen het evenement dan maar te laten afblazen. Dat zal ze echter niet helpen om de dader te pakken. Daarom laten ze het doorgaan maar zorgen ze dat ze klaar staan om in te grijpen als het zover is. Voor Suzan wordt het persoonlijk als een van haar dierbaren bij de zaak betrokken raakt. Ze twijfelt dan ook niet als ze haar eigen leven op het spel moet zetten om dat van vele anderen te redden.
Mijn mening over Groen licht
Corine Hartman schreef meerdere thrillers waarvan er ook al enkele zich in de Achterhoek afspeelden. Groen licht is de eerste waarin Suzan de Winter de hoofdrol speelt, terwijl in eerdere boeken haar moeder Nelleke deze rol al vervulde. Het boek is wel losstaand te lezen.
De Achterhoek speelt een grote rol in Groen licht. Als je daar woont, moet je het dus zeker lezen, dan zul je ongetwijfeld het een en ander herkennen van waar de personages rondlopen. Maar ook voor mensen zoals ik, die elders in het land wonen, is het een aardig boek. De dader houdt er namelijk nogal een aparte manier op na om zijn punt te maken.
De dader komt overigens niet aan het woord. We zien voornamelijk Suzan de Winter maar ook de slachtoffers worden gevolgd in hun laatste momenten. Het blijft lang onduidelijk wie de dader is en toen het eenmaal bekend werd, was dat voor mij niet volkomen logisch. Dat kan natuurlijk ook komen doordat ik door tijdgebrek te lang over het lezen van dit boek heb gedaan. Helemaal helder vind ik de motieven echter uiteindelijk niet.
Van de meeste personages kom je niet heel veel te weten. Van Suzan wat meer. Haar verleden komt aan bod en ook de manier waarop ze nu leeft. Bijzonder sympathiek komt ze eigenlijk niet over, vind ik. Hoewel het boek wel spannend is en het geen moeite kostte er doorheen te komen, nodigt het voor mij niet uit om meer te gaan lezen. Daarom hou ik het op drie sterren.
Meer informatie over Groen licht
- Uitgeverij: Ambo|Anthos
- Verschijningsdatum: mei 2018
- Aantal pagina’s: 284
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789026341526
- ISBN (ebook): 9789026341533