De edele kunst van Not giving a f*ck: geen zelfhulpboek maar wel een boek dat je kan helpen. Mark Manson betoogt in zijn boek dat veel zelfhulpboeken zich richten op de verkeerde dingen. Het belangrijkste doel is gelukkig te zijn. Niet volgens Manson: volgens hem hoort pijn juist bij het leven. Het gaat erom dat je zorgt dat je de juiste pijn kiest. Meer weten? Lees dan vooral dit boek eens. Verwacht geen wonderen of een leidraad voor een beter leven, maar wel een tekst die je aanzet tot nadenken.
Over De edele kunst van Not giving a f*ck
Mark Manson is een blogger die er heel eigen ideeën op na houdt. In zijn boek beschrijft hij waarom het geen zin heeft constant bezig te zijn met het najagen van allerlei positieve zaken. Je moet gelukkig zijn, slim zijn, succesvol zijn, perfect zijn eigenlijk. En zo ben je steeds maar bezig met wat er niet goed is. En daar word je echt niet gelukkig van. Mark Manson beschrijft hoe hij zelf in het leven staat en hoe dat hem helpt zijn leven te leven. De hoofdstuktitels zeggen ook wel iets over hoe Manson denkt:
- Doe geen moeite
- Geluk is een probleem
- Je bent niet speciaal
- De waarde van lijden
- Je maakt altijd keuzes
- Je hebt alles bij het verkeerde eind (maar ik ook)
- Falen is de weg vooruit
- Waarom nee leren zeggen zo belangrijk is
- … en dan ga je dood
Het boek is zeker geen hulpmiddel om stap voor stap je leven te verbeteren. Het leest eerder als een lang betoog waarom de meeste zelfhulp onzin is. Het eerste hoofdstuk bevat heel veel f*cks. Het geeft aan dat veel mensen zich te druk maken om onbelangrijke zaken. Focus je op wat echt belangrijk is en laat de rest los. Hoe? Door het gewoon te doen. Ook hier geen handleiding voor een gelukkig en zinvol leven. Het aantal keer dat het woord f*ck voorkomt wordt overigens snel minder na het eerste hoofdstuk. Wel blijft Manson gebruik maken van een af toe vrij grof taalgebruik. Hij probeert echt niet om het mooi te laten klinken.
Op veel punten had ik een gevoel van herkenning. Ik had dan ook niet het idee dat ik er iets van leerde maar meer dat ik veel ervan al zelf had ervaren. Alleen was ik me er op dat moment niet bewust van. Door het allemaal zo opgeschreven te zien, ging ik er meer over nadenken en dat leidde hier en daar tot goede inzichten.
Om over na te denken
Een mooie constatering vond ik de volgende:
Het verlangen naar positieve ervaringen is in wezen een negatieve ervaring. Terwijl daarentegen de acceptatie van een negatieve ervaring in feite juist een positieve ervaring is.
Denk er maar eens over na. Vooral het eerste deel ben ik het helemaal mee eens. Het tweede deel is lastiger. Hoe graag zou je hier niet een gebruiksaanwijzing bij willen hebben: hoe accepteer ik negatieve ervaringen? Maar die wordt niet gegeven. Gewoon doen is het advies. En misschien is dat ook wel het beste. Niet te veel nadenken maar gewoon ervoor gaan. Natuurlijk moet je wel een beetje de grenzen van het mogelijke en verstandige in de gaten houden, dat is dan weer mijn kanttekening. Maar in grote lijnen vind ik het goed klinken.
Of wat denk je van het idee dat pijn bij het leven hoort? Dat je alleen moet kiezen wat het waard is om pijn voor te lijden. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat erkent Manson ook. Het zal lange tijd vergen om het tot een automatisme te maken om zo te denken. Tot het zover is moet je dit boek maar eens lezen en misschien nog eens herlezen en vooral goed nadenken over wat Manson allemaal beweert.
Meer informatie over De edele kunst van Not giving a f*ck
- Oorspronkelijke titel: The subtle art of not giving a f*ck
- Uitgeverij: A.W. Bruna
- Verschijningsdatum: april 2017
- Aantal pagina’s: 224
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789400509023
- ISBN (ebook): 9789044976496