Judith Rasleigh heeft zich weten op te werken van assistente in een veilinghuis tot kunsthandelaar in Venetië. Daarbij heeft ze wel een spoor van lijken achtergelaten. Maar nu is alles rustig en werkt ze onder een nieuwe naam in haar eigen galerie. Tot ze wordt uitgenodigd bij Pavel Jermolov, een Rus met een bijzondere collectie schilderijen. Judith dreigt ontmaskerd te worden en ze heeft er alles voor over om dat te voorkomen. Domina is het vervolg op Maestra van L.S. Hilton.
Domina in het kort
Judith Rasleigh heeft haar eigen galerie geopend in Venetië. Ze leeft nu onder de naam Elisabeth Teerlinc omdat ze als Judith het een en ander heeft gedaan wat het daglicht niet kan verdragen. Judith heeft zorgvuldig een nieuw bestaan opgebouwd, in de veronderstelling dat niemand van haar verleden weet.
Dan wordt ze door Pavel Jermolov uitgenodigd om zijn collectie bijzondere kunst te taxeren. Als ze ziet wat hij allemaal bezit, verbaast het Judith dat hij haar gevraagd heeft. Zij is immers geen grote naam op dit gebied. Ze vermoedt daarom dat er vuile zaakjes aan de gang zijn. Als ze dan ook nog eens kennismaakt met Elena, de vrouw van wie Jermolov wil gaan scheiden, is het voor Judith duidelijk.
Judith wil niet meewerken aan de taxatie maar als ze weer thuis is, gebeuren er allerlei vreemde dingen. Ze heeft reden om aan te nemen dat iemand achter haar identiteit is gekomen. Daarom start Judith haar eigen onderzoek. Hoewel ze het eigenlijk niet wil, gaat ze daarbij weer over lijken. En via de bedden van verschillende figuren, net zo lang tot ze met rust gelaten zal worden.
Mijn mening over Domina
Domina is het tweede deel in wat een driedelige reeks moet worden. Gedurende het boek wordt af en toe kort herhaald wat er in deel 1 gebeurde. Dat is handig, want het was voor mij al weer even geleden dat ik het eerste boek las. De herhaling is zo beperkt dat het niet storend is maar wel voldoende het geheugen opfrist.
Werd het eerste deel, Maestra, nog aangekondigd als ‘zinderende thriller’, bij Domina is dit soort termen weggelaten. En terecht, want ook Domina vind ik niet zinderend en niet echt spannend. Wat wel een verbetering is, is de hoeveelheid zinloze seks. Het komt er nog steeds in voor maar wel veel minder. Het lijkt af en toe alsof er een bedscène in het verhaal is gepropt omdat dat zo lekker verkoopt.
Het boek start met een moord. Zonder de context lijkt dat ook alleen maar zinloos geweld. Later wordt het wel duidelijker, maar het is geen goed begin van een verhaal.
Om dit boek te kunnen waarderen, moet je iets met kunst hebben. Er wordt veel gesproken over verschillende schilders en hun werken, dat moet je wel aanspreken. Daarnaast moet je houden van complottheorieën. Ikzelf vond het af en toe wat warrig. Zo is Judith er eerst van overtuigd dat een bepaalde figuur haar grootste vijand is en op de volgende pagina ligt ze bij hem in bed. Zij heeft opeens doorzien wat zijn motieven waren, ik helaas niet.
Net als in Maestra moet je echt je best doen om iets sympathieks te ontdekken in de hoofdpersonen. Mij spreekt dat niet erg aan. Daarom krijgt Domina van mij niet meer dan 2 sterren.
Meer informatie over Domina
- Oorspronkelijke titel: Domina
- Uitgeverij: The house of books
- Verschijningsdatum: 6 april 2017
- Aantal pagina’s: 352
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789044351392
- ISBN (ebook): 9789044351408