Stel dat je bijna 16 bent, zwaar gehandicapt en je wordt ontvoerd door een man van begin zestig. Het overkomt Sonny. Niets dan goede bedoelingen, echter. De ontvoerder, genaamd Pierre, is een goede bekende van de jongen. En zoals uit de vertelling blijkt, een goede bekende van de moeder van Sonny. En een enorme kletskous. Bijna het hele boek lang is hij aan het woord en vertelt hij over een belangrijke tijd in zijn leven. En zo krijgt Sonny als verjaardagscadeau zijn ontstaansgeschiedenis te horen. En wij ook, als we De zomer hou je ook niet tegen lezen.
Dimitri Verhulst
Dimitri Verhulst, geboren in 1972 in Aalst, België, debuteerde in 1999 met de verhalenbundel ‘De kamer hiernaast’. Sinds die tijd heeft hij vele boeken gepubliceerd, waaronder ‘De helaasheid der dingen’, dat verfilmd is. Verhulst schreef het boekenweekgeschenk voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek: De zomer hou je ook niet tegen.
Waar gaat De zomer hou je ook niet tegen over?
Het verhaal begint met Pierre die de gehandicapte Sonny meeneemt uit de instelling waar hij woont. Ze rijden naar Frankrijk. Daar, op een heuvel in de Provence, vertelt hij hem het verhaal van hoe hij de moeder van Sonny ontmoette. Op een avond na het stappen belandt ze in zijn hotelkamer. De volgende ochtend moet ze weg en denken ze elkaar nooit meer te zien. In het hele boek wordt haar naam niet genoemd, daarom noem ik haar verder maar ‘de moeder’.
De titel van De zomer hou je ook niet tegen staat voor de liefde tussen Pierre en de moeder van Sonny. Het is onvermijdelijk, ze moeten gewoon bij elkaar komen. Net zoals de zomer ook gewoon weer komt, daar kun je niets tegen doen. Op het moment dat Pierre zijn toenmalige vriendin heeft gedumpt en hij op het punt staat contact op te nemen met de moeder, blijkt zij hem al opgespoord te hebben en krijgt hij een e-mail van haar. Dat is het begin van een gelukkige liefde.
Tot het moment dat Pierre zich realiseert dat zij kinderen zal willen en dat hij dat niet wil. Dit zorgt voor een keerpunt in de relatie. Een klein jaar later wordt Sonny geboren. Al snel blijkt dat hij niet gezond is en hij slijt zijn leven in een instelling. Daar wordt hij bezocht door zijn moeder, steeds minder vaak, tot ze overlijdt. En ook Pierre bezoekt hem. Zoals op de dag voor de zestiende verjaardag van Sonny. Alleen brengt hij hem dan niet terug na een bezoekje aan het park, maar neemt hij hem mee naar die heuvel die zo belangrijk was in de relatie van Pierre en de moeder.
Mijn mening over De zomer hou je ook niet tegen
De zomer hou je ook niet tegen, net als de pen van Dimitri Verhulst. De eerste zin van dit boek omvat een hele alinea en dat is kenmerkend voor zijn schrijfstijl. Hij is niet bang voor moeilijke woorden, lange zinnen en ingewikkelde constructies. Als lezer moet je daar wel van houden. Je moet er echt even voor gaan zitten om dit te lezen, het is geen fastfood-lectuur. Daar staat tegenover dat Verhulst soms treffend gevonden woorden gebruikt: zo heeft hij het over slakken die ‘door het leven slijmden’ en over hoe zijn vriendin van een aantal ingrediënten een feestmaal ‘abracadabrade’. Je ziet zo het slijmspoor en het getover in de keuken voor je.
Bij het lezen van dit verhaal miste ik een beetje de ontwikkeling. Ze zitten daar met z’n tweeën op die heuvel en Pierre praat, rookt en drinkt. Het verhaal van zijn ontmoeting met Sonny’s moeder is op zich best aardig. Toch vroeg ik me aan het einde van het boek af waar het nu eigenlijk over ging. Over de liefde, dat in ieder geval wel. Maar omdat Pierre tussendoor ook vertelt over zijn zwervende leven en dat hij niet lang bij elke vrouw blijft, komt dit toch een beetje over als ‘gewoon weer een andere vrouw’. Maar dan wel degene die voor hem het meest bijzonder was.
Het boek liet me dus een beetje in verwarring achter. Wat had ik nu eigenlijk gelezen? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik de voorkeur geef aan een schrijfstijl die wat dichter bij de gewone spreektaal ligt. Meer dan twee sterren heb ik er dan ook niet voor over.
Meer informatie over De zomer hou je ook niet tegen
- Uitgeverij: Atlas Contact / Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
- Verschijningsdatum: maart 2015
- Aantal pagina’s: 94
- Verkrijgbaar als: paperback
- ISBN (paperback): 9789059652743
Meer weten over de schrijver? Kijk dan op de website van Dimitri Verhulst!