Erik Scherder is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, maar hij is bij het grote publiek waarschijnlijk beter bekend door zijn colleges voor de Universiteit van Nederland en door televisieoptredens. Hij is groot pleitbezorger van meer bewegen. Elke dag een half uur stevig wandelen zou enorm goed zijn voor je hersenen. Op televisie kan hij er erg leuk over spreken. Met Laat je hersenen niet zitten heeft hij ook een boek geschreven waarin hij nog eens uiteenzet waarom we meer moeten bewegen.
Waar gaat Laat je hersenen niet zitten over?
Met Laat je hersenen niet zitten probeert Erik Scherder de lezer aan te zetten meer te gaan bewegen. Hij begint met een hoofdstuk over de inactiviteit van de mens van tegenwoordig. We nemen de bus naar de universiteit, nemen daar de lift naar de tweede verdieping en gaan vervolgens in de collegebankjes zitten. Bewegen komt er niet meer aan te pas.
Vervolgens springt hij gelijk naar de hoogste leeftijd: mensen in een verpleegtehuis. Ook daar wordt te weinig bewogen. Net als in het ziekenhuis. Scherder legt uit dat als de hersenen te weinig gestimuleerd worden, ze niet opstarten en niet veel presteren.
Scherder haalt vele studies aan die aantonen dat bewegen goed is voor je brein. Maar ook noemt hij studies waar die conclusie niet uit te trekken is. Hoe dan ook, hij concludeert dat bewegen goed voor je is. En niet alleen voor je hersenen, maar ook voor je conditie. Het hoeft geen topsport te zijn, dertig minuten per dag stevig wandelen is actief genoeg. Zelfs kauwen helpt al een beetje.
Mijn mening over Laat je hersenen niet zitten
Het klinkt tegenstrijdig: een boek waarin staat dat je meer moet bewegen. Dat ziet Erik Scherder ook in. Daarom eindigt hij de introductie met de volgende woorden: “Maar denk eraan: lees het niet in één adem uit. Dan zit u namelijk te lang achter elkaar.” Dat advies heb ik dan ook opgevolgd. Het boek leest sowieso niet zo prettig dat het in een ruk uit te lezen is.
Het boek houdt je overigens wel in beweging: ik weet niet of het aan mijn ebook lag, of dat het in de papieren versie ook zo is, maar een deel van de afbeeldingen bevindt zich achter in het boek. Wil je weten waar naar verwezen wordt, dan moet je flink bladeren. Andere afbeeldingen staan wel weer tussen de tekst. De logica is mij ontgaan.
In het tijdschrift Onze Taal (nummer 2/3 2014) las ik een artikel van Peter-Arno Koppen over taalboeken. Daarin stelt hij dat je bij veel van die taalboeken de hoofdstukken in willekeurige volgorde kunt lezen. Dat gevoel kreeg ik bij dit boek ook. Er zit niet echt een heel duidelijke lijn in. Het is voornamelijk een opsomming van onderzoeken en studies, met hier en daar een anekdote. Op zich is de inhoud best interessant, maar mondeling weet Scherder het beter over te brengen.
Toen ik Laat je hersenen niet zitten kocht, keek ik er naar uit om het te gaan lezen. Uiteindelijk viel het toch een beetje tegen. Door me steeds voor te stellen dat ik niet een boek zat te lezen maar dat de tekst door Scherder zelf werd voorgedragen, werd het wel iets leuker. Zoek je een boek met een van A tot Z opgebouwd verhaal waar je je lekker in kunt verdiepen, dan zou ik dit boek niet aanraden. Wil je gewoon veel weten over wat er zoal is onderzocht over de invloed van bewegen op je hersenen, dan is het een prima boek.
Meer informatie over Laat je hersenen niet zitten
- Uitgeverij: Athenaeum
- Verschijningsdatum: oktober 2014
- Aantal pagina’s: 176
- Verkrijgbaar als: paperback, ebook
- ISBN (paperback): 9789025304515
- ISBN (ebook): 9789025304522, 9789025305741